Спектакл у Новом Саду: "Кармина Бурана" 25. маја испред СНП

Tanjug
Foto: snp.org

БЕОГРАД- Два симфонијска оркестра, два хора, дјечији хор и признати солисти попут сопранисткиње Марије Јелић, тенора Александра Толимира и баритона Васе Стајкића извешће, 25. маја са почетком у 20 сати, импознатно дјело Карла Орфа "Кармина Бурана" на платоу испред Српског народног позоришта, саопштили су организатори.

Четири стотине музичара, овај својеврсни спектакл отпочеће пјесмом „Фортуна“ и тако ће хиљадама Новосађана пружити снажан уплив у оквире овог дјела, те подарити незаборавно вече под ведрим небом. Ова јединствена сценска кантата биће изведена под диригентском палицом маестра Александра Којића.

"Монументална сценска кантата "Кармина Бурана", њемачког композитора Карла Орфа поново је пред новосадском публиком. Популарност ове композиције и њена заступљеност чак и у другим умјетничким жанровима, чини је увијек примамљивом за публику. Са друге стране, од извођача ово дјело захтијева изузетну умјетничку спремност. Ово је сјајна прилика да се ансамбли Опере СНП-а и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” покажу у свом најбољем свјетлу", истакао је маестро Којић.

"Кармина Бурана" Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године, најпопуларније је дјело њемачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. вијека, у којој су сабране пхесме школараца луталица, доконих студената и пјевача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости.

Она је дио музичког триптиха под називом „Тријумф” (Трионфи) кога чине кантата „Кармина Бурана”, кантата „Катули Кармина” (Цатулли Цармина) и кантата „Тријумф Афродите” (Трионфи ди Афродите).

Карл Орф један је од значајнијих композитора 20.вијека. Како се бавио педагошким радом, написао је књигу "Музика за децу" намијењену образовању, а у наставу је увео Орфов инструментаријум, сачињен од инструмената прилагођених дјеци.

Његово најзначајније дјело је, управо, сценска кантата "Кармина Бурана".

"Кармина Бурана" биће изведена премијерно на платоу испред Српског народног позоришта, 25. маја у 20 сати, а одмах потом, 28. маја и на Тргу републике у Београду у оквиру ЦЕБЕФ фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана