СПД "Јединство" ујединило ансабле из Српске и Србије

Александар Стојановић
СПД "Јединство" ујединило ансабле из Српске и Србије

БАЊАЛУКА - Међународни хорски сусрети испунили су свој задатак, а то је да се унаприједи хорско стваралаштво и музицирање у Бањалуци и Републици Српској.

Овом манифестацијом хорови који наступају на овом фестивалу дали су свој допринос обиљежавању 800. годишњици аутокефалности Српске православне цркве.

Рекао је ово на отварању "Бањалучких хорских сусрета" диригент српског пјевачког друштва "Јединство" Немања Савић и изразио задовољство што се из године у годину повећава број хорова који гостују на фестивалу.

- Када смо прије 16 година почели са организацијом овог фестивала у Републици Српској смо имали свега неколико хорова, али сада све више мјеста има свој хор који заузима битно мјесто у културном животу својих средина - рекао је Савић.

Наступом мјештовитог и дјечијег хора СПД "Јединство", те хора свештеника Епархије бањалучке у Храму Христа Спаситеља најављен је богат програм и велики број извођача на овогодишњим сусретима који ће бити затворени сутра  када је предвиђен завршни концерт "Ој, дјецо мајке славне".

- Ови сусрети су одлична прилика да се, поред извођача из Београда, бањалучкој публици представе и други хорови из Републике Српске. Концертом духовне музике у Храму Свете Тројице извођачи из Добоја, Прњавора и Београда обиљежиће велики јубилеј, односно 800 година самосталности Српске православне цркве – рекао је Савић на отварању фестивала.

Печат на богат програм биће стављен сутра од 20 часова у концертној дворани Банског двора гдје ће публика моћи да ужива у извођењу мјешовитог хора Храма Свети Сава из Београда и Ансамбла "Дар" којем ће се придружити и хорови домаћини.

- Заједнички наступ ће предводити диригент Катарина Станковић које ће окупити те хорове, а онда ће сви заједно извести неколико заједничких композиција - истакао је Савић.

У оквиру овогодишње смотре традиционалне музичке манифестације публици у граду на Врбасу предвиђено је представљање девет ансамбала и то Мјештовити и дјечији хор СПД "Јединство", Мјешовити хор Академије умјетности из Бањалуке, Хор свештеника епархије бањалучке, СПД "Богољубље" из Добоја, СПД "Свети Георгије" из Прњавора, Женски ансамбл "Дар" из Бањалуке, те гости из Београда хор Храма Свети Сава и Ансамбл "Санвила".

"ЗВУКОВЕЗ"

Промоција троструког компакт диска "Звуковез" композитора Мирољуба Аранђеловича Расинског из Београда биће одржана сутра у 18 часова у вијећници "Банског двора".

- Аутор ће представити записе многобројних ансамбала које су снимили у протеклих 30 година - рекао је Савић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана