СПЦ и Филмски центар Србије потписали протокол о сарадњи

Срна
СПЦ и Филмски центар Србије потписали протокол о сарадњи

БЕОГРАД - Филмски центар Србије (ФЦС) и Српска православна црква (СПЦ) потписали су протокол о сарадњи с циљем очувања културног насљеђа, савременог културног стваралаштва и православне духовне баштине.

Протокол је потписан и с циљем заједничке подршке и промоције културних вриједности, духовности и традиције садржаних у кинематографским дјелима које је подржао овај центар, саопштено је данас из ФЦС-а.

Овим протоколом се пројектима које је подржао ФЦС олакшава приступ и коришћење материјалних, културних и духовних добара којима располаже СПЦ, а који су неопходни за њихову реализацију.

ФЦЦ ће разматрати захтјеве за коришћење добара СПЦ и потом их просљеђивати Патријаршијској управној канцеларији.

Поводом потписивања протокола, директор ФСЦ-а Гордан Матић је рекао да овај центар препознаје потребе домаће кинематографије и жељу СПЦ да на најбољи начин помогне у стварању филмова који остају као трајна културна и умјетничка добра наредним генерацијама.

“Овај споразум, као и позитиван став СПЦ према домаћим остварењима сматрамо јако битним”, рекао је Матић.

Он је истакао да се овакав протокол први пут реализује у домаћој кинематографији.

“Верујемо да ће он значити домаћој филмског сцени да лакше приступи реализацији филмова који имају овакве потребе. То је још једна у низу активности којом Филмски центар олакшава пут у стварању добрих филмова”, рекао је Матић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана