“Спаситељ свијета” враћен у Напуљ

Г.С.
“Спаситељ свијета” враћен у Напуљ

НАПУЉ - Италијанска полиција пронашла је 500 година стару копију слике Леонарда да Винчија “Спаситељ свијета” у Напуљу и вратила је музеју.

Полицајци су рекли да су ухапсили 36-годишњег мушкарца у чијем стану је, у ормару, пронађена слика “Спаситељ свијета” (Салватор Мунди).

Дјело приказује Исуса Христа са подигнутом руком и дио је збирке Музеја Дома базилике Сан Доменико Мађоре у Напуљу.

Музеј базилике је мјесецима затворен због заштитних мјера усљед пандемије вируса корона и нико није пријавио да је слика у међувремену - нестала.

- Слика је пронађена захваљујући бриљантној и марљивој полицијској операцији. Иначе, о њеном нестанку није било пријаве. Особље музеја, који је мјесецима закључан, није ни било свјесно крађе - рекао је напуљски полицајац Ђовани Мелиљо.

Верује се да је уљану слику насликао умјетник Ђакомо Алибранди.

Полиција сада истражује како је украдена, јер није било знакова провале.

- Ко год да је узео слику, вјероватно припада организованој мрежи међународних трговаца уметнинама - објаснио је полицајац.

Леонардова оригинална слика “Салватор Мунди” није виђена у јавности од 2017. године, кад је продата. Ово дјело тада је продато у Њујорку за 450.3 милиона долара. Исто то дјело, током педесетих година прошлог вијека, замијењено је с копијом и тада је било продато за 61 долар. Сматра се да је слику купио принц Саудијске Арабије Мохамед бин Саламан.

Да Винчи је слику вјероватно радио за Луја Дванаестог, а наручена је око 1500. године. Више копија слике направили су Леонардови сљедбеници. Неке се верзије значајно разликују од оригинала, при чему је на неколико њих Исус представљен као млађи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана