“Спаситељ свијета” враћен у Напуљ

Г.С.
“Спаситељ свијета” враћен у Напуљ

НАПУЉ - Италијанска полиција пронашла је 500 година стару копију слике Леонарда да Винчија “Спаситељ свијета” у Напуљу и вратила је музеју.

Полицајци су рекли да су ухапсили 36-годишњег мушкарца у чијем стану је, у ормару, пронађена слика “Спаситељ свијета” (Салватор Мунди).

Дјело приказује Исуса Христа са подигнутом руком и дио је збирке Музеја Дома базилике Сан Доменико Мађоре у Напуљу.

Музеј базилике је мјесецима затворен због заштитних мјера усљед пандемије вируса корона и нико није пријавио да је слика у међувремену - нестала.

- Слика је пронађена захваљујући бриљантној и марљивој полицијској операцији. Иначе, о њеном нестанку није било пријаве. Особље музеја, који је мјесецима закључан, није ни било свјесно крађе - рекао је напуљски полицајац Ђовани Мелиљо.

Верује се да је уљану слику насликао умјетник Ђакомо Алибранди.

Полиција сада истражује како је украдена, јер није било знакова провале.

- Ко год да је узео слику, вјероватно припада организованој мрежи међународних трговаца уметнинама - објаснио је полицајац.

Леонардова оригинална слика “Салватор Мунди” није виђена у јавности од 2017. године, кад је продата. Ово дјело тада је продато у Њујорку за 450.3 милиона долара. Исто то дјело, током педесетих година прошлог вијека, замијењено је с копијом и тада је било продато за 61 долар. Сматра се да је слику купио принц Саудијске Арабије Мохамед бин Саламан.

Да Винчи је слику вјероватно радио за Луја Дванаестог, а наручена је око 1500. године. Више копија слике направили су Леонардови сљедбеници. Неке се верзије значајно разликују од оригинала, при чему је на неколико њих Исус представљен као млађи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана