Соња Дамјановић поново игра у „Хасанагиници“

Срна
Соња Дамјановић поново игра у „Хасанагиници“

БИЈЕЉИНА - Градско позориште „Семберија“ Бијељина започело је рад на представи „Хасанагиница“, по истоименој народној балади, у драматизацији академика Љубомира Симовића и режији Душана Тузланчића.

Једну од главних улога у овој представи игра првакиња драме новосадског Српског народног позоришта Соња Дамјановић.

Оно што је занимљиво јесте да је Соња Дамјановић својевремено добила престижну Стеријину награду за улогу Хасанагинице, а сада, двадесетак година касније, игра њену мајку.

-Велика је част играти поново у овој драми. Симовић је мој најдражи драмски писац. Имала сам заиста привилегију да играм у два Симовићева комада „Путујуће позориште Шопаловић“ и „Хасанагиница“. Рада на обе представе сећам се са посебним задовољством, јер ми је и професионално и приватно донео велике и дивне промене у животу. Верујем да ће тако бити и сада -наводи Дамјановићева.

Она поновни рад на овој драми сматра узбудљивим и носталгичним.

-Када сам играла Хасанагиницу, имала сам 22 године. Сада, толико година касније, имам прилику да, сходно својој зрелости, неке догађаје у тексту разумем и осећам на другачији начин - истиче Дамјановићева.

Она каже да је улога мајке Пинторовића сјајно написана, као, уосталом и сви Симовићеви ликови.

-Он заиста има посебан сензибилитзет и разуме женске ликове на интиман и дубок начин - рекла је Дамјановићева.

„Хасанагиница“ је копродукцијска представа у којој учествују глумци из Бијељине и Бањалуке.

-Сарадња је јако лепа. За само две недеље проба већ смо одлична екипа. Волим када имам прилику да радим са колегама из других средина, то је увек за глумца драгоцено искуство. Са колегама из Бијељине и Бањалуке радим први пут. Али, толико смо дуго ову представу планирали и маштали о њој да ми се чини да их добро познајем. Што сам старија, све ми је важније да ми процес проба прође у лепој енергији. Знам колико је то важно за коначни резултат - истиче Дамјановићева.

Она је сигурна да ће направити одличну представу и напомиње да редитељ Душан Тузланчић сјајно води цио процес.

Дамјановићева наглашава значај новог театра у Бијељини и оцјењује да је „дивно што је било слуха да се то уради“.

-Лепоту сваког града чине првенствено људи. Они су отворени, весели и заиста љубазни. Имају неки урођени оптимизам који је диван - наводи она, уз напомену да јој Бијељина јако прија.

Осим „Стеријине награде“, Дамјановићева је добитница бројних глумачких признања: „Зоранов брк“, награде „Бора Станковић“, повеље за изузетну глумачку улогу филмског Фестивала Ниш, „Златне мимозе“ за најбољу глумицу на Филмскиом фестивалу Херцег Нови, затим „Златне арене“ за најбољу глумицу на филмском Фестивалу у Новом Саду...

Добитник је и почасеа повеља за улоге у серијама „Јагодићи“, „Војна Академија“, „Сва та равница“, „Вере и завере“, „Лисице“ и „Наша мала клиника“, као и награда филмских критичара и новинара за најбољу Филмску улогу на Филмском Фестивалу Херцег Нови.

Иза ње су бројна глумачка остварења у позоришту, на филму и телевизији, а овдашња публика највише познаје Соњу Даамјановић као сестру Миру из серије „Наша мала клиника“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана