“Соба сјећања” стаје на мегдан забораву

Илијана Божић
“Соба сјећања” стаје на мегдан забораву

Бањалука - “Соба сјећања на Петра Кочића” стаје на мегдан забораву те на сликовит, иновативан и савремен начин уводи публику у свијет Мргуде, Давида Штрпца, Реље Кнежевића и упознаје нас са пишчевим патњама и страдањима.

 

Представљањем “Собе сјећања на Петра Кочића” у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске отворена је традиционална манифестација, 54. Кочићев збор.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић истакла је да се овим пројектом НУБРС одужује једном од најзначајнијих писаца овог поднебља.

- Инспирацију за спомен-собу нашли смо у слогану који је главна водиља бањалучке кандидатуре за Европску престоницу културе 2024, а који гласи “супротности се привлаче”. То нам је дало идеју да повежемо традиционално и модерно. Употријебили смо најсавременије информационе технологије и различите интерактивне експонате који ће посјетиоцима дочарати тренутке из Кочићевог живота. Како је писац ишао испред свог времена, вјерујемо да је и ова соба испред данашњег доба - истакла је Петровић-Зечић и додала да је наш борац за језик, писмо и традицију то заслужио.

Нагласила је да је у овој сталној поставци први холограм у БиХ, прва виртуелна реалност, те да у региону не постоји оваква соба посвећена једном књижевнику. Ауторке изложбе у стручном и научном смислу су Вања Шмуља и Споменка Кузмановић.

- Жељели смо да се сви упознају са детаљима Кочићевог живота и чињеницама којима се биографи нису много посвећивали. Водимо вас кроз атмосферу у кафани “Пауланер” у којој је Кочић мрштећи се и знојећи плавом кредом исписивао приповијетке - истакла је Шмуља.

Додала је да је наш велики народни трибун и писац учинио све како би своју отаџбину претворио у боље мјесто за живот.

- Патриотизам, стављање општег интереса испред личног, конструктивно дјеловање умјесто узалудне критике је оно чему нас учи Кочић и то је оно што ми треба да научимо своју дјецу. Најбољи међу нама тек долазе, они ће проћи кроз ову собу и надам се да ће имати довољно сензибилитета да схвате поруку коју им преноси Кочић - закључила је Шмуља.

Пројекат је подржао град, а спомен-собу свечано су отворили министарка просвјете и културе Наталија Тривић и градоначелник Игор Радојичић.

- На овај начин смо Кочића приближили младим генерацијама, које у 21. вијеку на другачији начин читају и сазнају - истакао је Радојичић.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић истакла је да је “Кочићев збор” једна од најважнијих манифестација у Републици Српској.

- Подсјећајући на живот и рад Петра Кочића настојимо сачувати национални идентитет, језик и писмо од заборава - објаснила је Тривићева.

Млади пјесници

Вече млађих пјесника “На Кочићевом трагу” биће одржано вечерас у парку “Петар Кочић”, а своје стихове читаће девет пјесника. Поетско вече почиње у 20 часова, а своје стихове читаће Александра Маџар, Милан Ракуљ, Александра Мариловић, Марија Ђурић, Селена Берић, Никола Париповић, Данко Кузмановић, Саша Баштинац и Стефан Вишекруна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана