Слободанки Боби Ђукановић „Гајков пјеснички шешир“

Срна
Foto: Срна

МОДРИЧА - Књижевница из Бањалуке Слободанка Боба Ђукановић добитница је овогодишње књижевне награде „Гајков пјеснички шешир“ коју додјељује Српски културни центар Модрича у оквиру манифестације „Гајково пјесничко прољеће“.

Награда, установљена 2008. године, као успомена на модричког пјесника Здравка Поповића Гајка, биће уручена лауреату у оквиру манифестације „Видовдански културни мозаик“ којом ће Модричани обиљежити Дан општине - Видовдан.

Награда је додијељена Ђукановићевој за шест књига завичајно-родољубиве поезије, које је написала од 2010. године, као успомену на родни крај Челинац.

Предсједник жирија за додјелу награде, књижевник из Дервенте Слако Пећић Песа рекао је да Слободанка стиховима осликава родни крај, пише о поднебљу гдје је рођена и одрасла, те кроз стихове говори о љубави према завичају и родитељима.

Захваливши за награду Ђукановићева је истакла да пише поезију и прозу од основне школе, користећи старе, помало заборављене архаичне ријечи, које назива сељачким, а себе „пјесникињом са села“.

„Увијек се враћам завичају, користим локализме и сваку пјесму доживљавам емотивно“, рекла је новинарима Ђукановићева.

Посебно признање, Плакету „Пјесничко прољеће“, ове године добили су Рецитаторска група Основне школе „Сутјеска“, рецитатор и сарадник Српског културног центра Оливара Ристић, књижевник Слако Пећић Песа из Дервенте и Друштво добровољних давалаца крви Рафинерије уља Модрича.

Координатор за културу Српског културног центра Озрен Савчић рекао је да је синоћње књижевно вече прво након проглашења епидемије вируса корона.

На књижевној вечери одржаној у холу Српског културног цнетра, организатора манифестације, одата је и пошта недавно преминулом књижевнику из Модриче Глигору Муминовићу.

У холу су изложени ликовни и литерарни радови ученика основних школа „Сутјеска“ и „Свети Сава“, као дио Видовданског културног мозаика, манифестације којом културни радници и грађани Модриче обиљежавају дан Општине.

Књижевној вечери присутвовало је 50 љубитеља поезије, те предсједник Скупштине општине Милутин Поповић и представници Општинске управе. Поводом Видовдана, уз мјере заштите од вируса корона у Српском културном центру биће одржано више културних догађаја.

„Планирано је културно вече Косовски божури - пјесници и сликари празнику и своме граду, промоција збирке пјесама Важно је бити тужан аутора Милене Дрпа, те два предавања Национално ослободилачки ратови Срба у БиХ у 19. вијеку и Видовдан у српској историји“, рекао је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана