Сликарка Хелена Мијатовић за “Глас Српске”: Живот је дар, без обзира на олује

Илијана Божић
Сликарка Хелена Мијатовић за “Глас Српске”: Живот је дар, без обзира на олује

БАЊАЛУКА - Кроз боје и гест повезујем живот и море које покреће сјећања од дјетињства до данас. Слике су приказ непрестане љубави, без обзира на животне, морске невјере и љепоте у приликама и неприликама.

Казала је ово за “Глас Српске” сликарка Хелена Мијатовић, чији су радови представљени на изложби “На свиленим таласима”, којом је отворена сцена “50 по 50” у Банском двору.

Нагласила је и то да је дјелима покушала да изрази емоцију према животу и апсолутној љубави, пресликаној у мору.

- Живот зна да буде и ружан и лијеп и ми се носимо с тим. Без обзира на то шта нам се дешава, у њему проналазимо љепоту и мир. Тако нам и морска пространства дјелују лијепо, али и она знају да буду дивља и олујна. Али када се зарони у дубине, долази се до спокоја - објаснила је Мијатовићева.

Истакла је да су јој главна инспирација за изложбу “На свиленим таласима” сам живот, море и заласци сунца.

- Радови су осликани техником акварел и микс медија на свили. На нашим просторима техника коју користим је необична, зато што људи не могу да одгонетну на сликама о чему је ријеч. Сама свила и техника сликања долази са Истока - рекла је Мијатовићева и додала да је ријеч о једној од најстаријих.

Навела је да је основна техника батик те да се потом издвајају техника на соли, контур пастом и још много комбинованих.

- Овај пут сам се одлучила за акварел на свили, који посједује елементе батик технике. Изабрала сам њу, јер најбоље одговара мом сензибилитету - испричала је Мијатовићева.

Додала је да већина радова није под стаклом, да би људи могли да виде да није стварано на папиру.

- На прву руку изгледа као да је акварел или нека микс медија на папиру, али заправо сликам на свили. На сликама преовладавају топли тонови, од плавих до сунчаних излазака и залазака сунца, који увијек долазе у неки смирај - казала је Мијатовићева.

Нагласила је да је сваком умјетнику веома важно да публика осјети оно што јој слике поручују.

- Сваки стваралац би волио да види реакцију коју његово дјело производи у гледаоцу. Изложба “На свиленим таласима” поручује да је живот дар и да је лијеп, без обзира на то шта се дешава. Хтјела бих да унесем мир, топлоту и апсолутну љубав - поручила је Мијатовићева.

Према њеним ријечима, након Бањалуке, требало је да изложба на јесен буде представљена публици у Мостару.

- Због пандемије изазване вирусом корона то смо морали да помјеримо за прољеће. Добила сам позиве из Рима и Фиренце да учествујем на међународним изложбама и позиве из Србије, али због тренутне ситуације све је стопирано. Надам се да ће идућа година бити много боља - закључила је Мијатовићева.

Хелена Мијатовић живи и ради у Бањалуци. На едукацији у Њемачкој савладала је технику сликања на свили. Дјела је излагала на многим међународним изложбама.

Порука младима

Мијатовићева је нагласила да млади који желе да се баве умјетношћу морају да вјерују у себе и своје унутрашње осјећаје.

- Треба да буду упорни и да много раде. Данас има много вриједних младих људи, али пошто умјетност у финансијском смислу није популарна, често се од ње одустаје. Не треба одустајати, јер кад радиш оно што волиш пронађе се пут и начин да се заокружи та прича и да се успије - поручила је умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана