Сликарка Бојана Вејин апстракцију и реализам спаја у умјетничка дјела: Ведрим бојама осликава слободу

Илијана Божић
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА - Пикасове ријечи “Свијет је нереалан зашто бих ја сликао реално” најбоље описују стварање сликарке Бојане Вејин чија умјетност ведрим бојама и слободом која из ње исијава, у посматрачу буди најљепша осјећања.

Ова умјетница своје радове публици представља путем “Инстаграм” налога “Котрљајуће дуге”, а у разговору за “Глас Српске” казала је да такав назив симболизује њено стварање, јер су боје којима осликава платна ведре и разигране. Бојана Вејин слика портрете који нису класични, у њих је уткана лепршавост и чаробна маштовитост.

- На сликама влада спој апстракције и реализма. Преовладавају породични портрети сликани на апстрактан начин тако да се виде ликови, са много боја и линија. Већином су то лица и облици -  рекла је она.

Додала је да преферира стил у којем се распознају потези кистом. На њеним радовима можемо препознати апстракцију, поп арт, кубизам и надреализам. 

- Људи кад наручују слике знају да ћу им урадити оно што желе, али на мој начин, са мојим печатом. Све што радим, радим на свој начин, али ми је требало времена да дођем до свог стила - објаснила је Вејинова.

“Котрљајуће дуге” шаљу позитивну вибрацију и у људима покрећу љепши поглед на свијет и живот.

- Трудим се да буде тако, јер живимо у доста мрачном свијету и сви су често тмурни. Зато желим да кроз умјетност и веселе боје на платнима унесемо позитивну енергију и ведрину - казала је Вејинова.

Како је испричала на почетку је сликала пејзаже и требало је да прође одређени период да дође до свог стила, оног што је она.

- Када видим бијело платно крећем да радим, а инспирација сама долази. Вјерујем да је то неко урођено “лудило”. Волим шаренило, боје и веселе људе. Не волим ништа мрачно па су ми самим тим и слике лепршаве и шарене. У пар наврата сам покушавала да урадим нешто класично, али то нисам ја - истакла је Вејинова.

До сада је имала четири самосталне изложбе и једну колективну, а како је објаснила, сликање је одмор за психу.

- То је посебан свијет и мој једини мир. Све што видим ме инспирише, а понекад инспирација сама дође, из чиста мира. Десило ми се да сам отишла спавати и да ми је само у моменту кликнуло, па сам то одмах преточила на платно. Тако је настала слика жена са куглама. Много људи се заинтересовало за њу, па сам урадила много варијација на њу - испричала је Вејинова.

Објаснила је да је за стварање најбитнија слобода и неусиљеност, а како је истакла ми имамо много сјајних и талентованих умјетника, али им се не даје ни мало простора да се покажу и докажу.

- Више се пажње даје неким другим стварима и људима и овом општем сивилу. Код нас уникатни ручни рад није довољно цијењен, док се у свијету више вреднује - закључила је она.

Додала је да су ипак најважнији труд, истрајност и упорност и да дозволимо себи да љепота коју носимо изађе из нас. Бојана Вејин осим тога што слика, своје радове принта на мајице.

Савјет младима

Вејинова је младима поручила да слушају себе и да не ослушкују шта би се можда неком другом свидјело.

- Радите из своје главе и срца и онда ће ваше стварање пронаћи пут до публике. Битно је да кад станете испред свог рада ви будете задовољни, а самим тим ће бити и други. Почетак је пун несигурности, али кад се опустите, рад уроди плодом. Не треба размишљати шта ће неко помислити и шта ће рећи за ваш рад - додала је Вејинова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана