Слика Влаха Буковца "Благовештенски сабор" враћа се у Србију

Срна
Слика Влаха Буковца "Благовештенски сабор" враћа се у Србију

БЕОГРАД- Слика познатог сликара Влаха Буковца "Благовештенски сабор 1861. године", која је украдена 1993. године из дворца Дунђерски, враћена је Србији, саопштило је Тужилаштво за организовани криминал Србије.

Ова слика, која представља културно благо од непроцјењивог значаја за Србију, данас је у Цириху у Швајцарској предата представницима Тужилаштва за организовани криминал Србије и Музеја Војводине, након чега ће бити транспортована у Србију.

Ово је резултат покретања успјешне међународне тужилачке и полицијске сарадње и истражног поступка, који је против четири лица покренуло ово тужилаштво у сарадњи са припадницима Службе за борбу против организованог криминала и швајцарским тужилаштвом.

Слика Влаха Буковца "Благовештенски сабор" украдене је још 1993. године из депаданса Музеја Војводине, а полиције Србије и Швајцарске су у августу прошле године спријечиле продају ове слике у Цириху за 600.000 евра.

Тада су у Цириху ухапшени држављанин Србије и Швајцарске С.Г. /76/ и држављанин Србије Р.Д. /44/ у тренутку када су покушали да продају слику за 600.000 евра.

Истовремено, у Србији су ухапшене двије особе које се сумњиче за учешће у покушају незаконите продаје.

Након хапшења осумњичених слика је заплијењена и транспортована у полицијски сеф у Цириху, гдје је чувана.

Слику "Благовештански сабор" насликао је Влахо Буковац, а ово дјело је загребачки трговац Петар Николић умножио као литографију и продавао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана