Славни француски стрип “Пет земаља” ускоро на српском језику

Бранислав Предојевић
Славни француски стрип “Пет земаља” ускоро на српском језику

НОВИ САД - Чувени француски стрип серијал “Пет земаља” добија своје издање на српском језику, гдје почиње свој живот у издавачкој кући “Чаробна књига” и едицији “Стари континент”.

У питању је бестселер остварење, који се најчешће описује као “Игра престола” у француском стрипу, а дјело је сценаристичког колектива који чине Давид Шовел, Андорис и Патрик Вонг, који се потписује именом Луелин, као и цртача Жерома Лерекилеа. У Француској га објављује “Делкур” од 2019. године, а управо је објављен осми албум, док девети стиже у октобру. Изванредне реакције публике сврстале су овај серијал међу једно од најуспешнијих стрип-остварења посљедњих година.

Сама прича дешава се у Англеону, краљевству великих мачака, гдје је стари краљ на умору. Канџе се оштре, а борба за престо пријети да уништи некада величанствено краљевство. Остала краљевства (Арнор, Еринал, Итара и Лис) прате закулисне игре и стрепе да ће се интриге прелити и у њихове земље.

Краљевства “Пет земаља”, којима владају и настањују их животиње, детаљно су осмишљена и чине сложен свијет који аутори постепено откривају читаоцу, а Шовел каже да је од почетка желио идеју и динамику бинџовања телевизијских серија преточити у свијет стрипа.

- Радим на томе више од пет година. Изложио сам своје жеље за универзумом, који се налази на пола пута између средњег вијека и ренесансе са антропоморфним ликовима, а пошто сам велики љубитељ телевизијских серија, желио сам да њихову динамику пренесем у стрип, а то захтијева велики број албума. Постојала је код мене фрустрација због ограничења класичног стрипа по принципу један албум у тврдом повезу годишње и на крају 20 минута брзог читања - рекао је Шовел.

Да би реализовао свој амбициозни пројекат, Шовел је писао у три главе на сценарију гдје је Вонг био задужен за визуелни дизајн, док је Андорис градио митологију универзума, а Лерекиле је задужен за цртеж.

- Увијек се трудимо да будемо два или три албума испред Жерома Лерекилеа. Оно што он ради је невјероватно, 160 страница овог квалитета годишње, једна страница свака два дана. То је модел који није баш поновљив - навео је Шовел.

Читав серијал је колосалан задатак, јер Шавел жели да истражи пет земаља свог универзума брзином од шест албума по циклусу и заврши сваки циклус за двије године, односно три албума годишње да би дао праву динамику цјелини од 30 албума. Након Англеона са мачкама, други циклус отвара континент Лис насељен приматима. Медвједи и гмизавци ће бити дио сљедећих универзума, сваки са својом посебношћу. За мачке заплет је био врло политички, али Шавел каже да то иде од врсте до врсте.

- Користили смо специфичности у вези са сваким врстом. Када сте сценариста за жанровски стрип, морате производити визуалне елементе. Потребне су вам јаке ствари које изазивају жељу. Имамо посебан однос према животињама, пошто имамо колективно памћење о њима. И то је додатна енергија за инвентивност - каже Шовел.

Први интеграл овог стрипа на српском језику има 181 страну у колору, уз превод Оље Петронић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана