Славко Штимац добитник награде "Почасни Ернест"

Tanjug
Славко Штимац добитник награде "Почасни Ернест"

БЕОГРАД - Славни глумац Славко Штимац добитник је награде "Почасни Ернест", која ће му бити уручена на трећем издању Сомборског филмског фестивала, који се одржава од 10. до 13. јула ове године у организацији Културног центра Лаза Костић.

Славко Штимац је захвалио организаторима на овом признању.

"Јако ми је драго драго што награда носи име пионира и великог филмског ентузијасте Ернеста Бошњака. Трудићу се да оправдам част која ми је указана", казао је Штимац.

Славко Штимац почео је каријеру још у дјечијем узрасту, у филму "Вук Самотњак", када је имао само 12 година.

Свој статус потврђује у остварењима „Зимовање у Јакобсфелду" (1975) и „Салаш у малом риту" (1976), те наставља да тумачи улоге тинејџера.

Почетком осамдесетих игра једну од својих најзначајнијих улога, у дебитантском филму Емира Кустурице "Сјећаш ли се Доли Бел".

Током ове деценије игра у низу популарних филмова, као што су "Ко то тамо пева", "Варљиво лето ''68", "Браћа по матери", и многим другима, и учвршћује статус једног од најбољих глумаца са ових простора.

Наставља сарадњу са Кустурицом у фимовима "Подземље" и "Живот је чудо", а до данас је остварио на десетине запажених улога.

Телевизијска публика последњих година може да га види и у популарној серији "Убице мог оца".

Награда "Почасни Ернест" носи назив по филмском пиониру Ернесту Бошњаку, сомборском кинематографу и једном од првих филмских аутора у Србији. Бошњак је био оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.

Као присталица филма и ентузијаста, и сам је почео да снима филмове 1909. године, а за заслуге на развоју југословенског филма добио је државну пензију.

Треће издање Сомборског филмског фестивала биће отворено у Атријуму Градске куће свечаном церемонијом, у петак 10. јула у 20 часова. Исте вечери у 21х почеће и главни програм, пројекцијом руско-српског биоскопског хита "Хотел Београд".

На фестивалу ће бити приказано 11 остварења у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова и Носталгија.

На фестивалу ће бити додељене и награде Ернест за најбољи филм, глумицу и глумца. О наградама одлучује жири који чине глумица Марија Бергам, глумац Феђа Стојановић, и филмски продуцент Фети Даутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана