Сјетимо се Рафаела заједно – 500 година од смрти генија из Урбина

ГС
Сјетимо се Рафаела заједно – 500 година од смрти генија из Урбина

Године 2020. навршава се 500 година од смрти Рафаела Сантија, сликара и архитекте, једног од најславнијих умјетника ренесансе.

Остаци „Генија из Урбина“ који је, са само 37 година, преминуо у Риму 6. априла 1520, на исти дан када је рођен у Урбину 1483, чувају се према његовој жељи у Пантеону у Риму. На спомен-плочи су угравиране ријечи на латинском језику које му је посветио кардинал Пјетро Бембо, писац и хуманиста: „Овдје почива Рафаело кога се, док је био жив, природа бојала да ће је надвладати, а кад је умро, бојала се да ће умрети и она“.

Поводом 500 година од смрти Рафаела, Италијански институт за културу у Београду вас позива да одате почаст овом славном ренесансном умјетнику тако што ћете у понедјељак, 6. априла, на друштвеним мрежама (Фацебоок, Инстаграм и Тwиттер) објавити ваше цртеже који су инспирисани Рафаеловим дјелима и/или ваше утиске о њему користећи хаштаг #Раффаелло500 и #Раффаелло2020 уз обиљежавање званичне странице @иицбелградо.

Све објаве ће бити подјељене на њиховим друштвеним мрежама, а подељена објава која до 12.00 часова 8. априла добије највећи број „лајкова“ биће награђена курсом италијанског језика путем интернета.

Поред тога, 6. априла у подне Фацебооку ће објавити мини квиз о Рафаелу, а први учесник који тачно одговори на сва питања добиће као награду курс италијанског језика путем интернета.

"Позивамо вас и да уживате у раскоши Рафаелове уметности путем бројних садржаја који су доступни онлајн, а које можете да пронађете на друштвеним мрежама Италијанског института за културу у Београду", навели су из Италијанског института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана