Сјећање на умјетника Рембранта ван Рајна рођеног прије 415. године: Геније златног доба

Приредила: Миланка Митрић/агенције
Сјећање на умјетника Рембранта ван Рајна рођеног прије 415. године: Геније златног доба

Један од најважнијих свјетских сликара икада, и најутицајнијих умјетника 17. вијека, био је Рембрант Харменрон ван Рајн, холандски барокни генијалац, од чијег рођења ове године обиљежавамо 415 година, а чији значај у историји умјетности је немјерљив.

 Његова дјела, створена изванредним умијећем, и данас су предмет истраживања, а подаци о његовим дјелима комплетирани су тек прије неколико година. Умјетник златног доба сликарства у Холандији, Рембрант је био човјек који је на почетку само сликао портрете, а касније реалистична дјела с историјским, библијским и митским мотивима, које је оживљавао на свој начин.

- Рука му се више не покорава. И дијете би могло да слика као он. У тешким тракама циједе се боје с његових слика, а кад се осуше, по њима се хвата дебела кора. Чудак је он и луда! И још тражи да му човјек све то прими под готов грош! Какве ли таме, какве својеглавости! А поготово они библијски призори, које жели да наслика. Све се губи у сјени, у црној маглуштини! Постао је совуљага, што се боји дневног свјетла, син ноћног мрака - навео је у књизи “Рембрант” Теун де Врије.

Међу његовим најзначајнијим дјелима су “Ноћна стража”, “Олуја на Галијејском мору”, “Час анатомије доктора Николаса Тулпа”, “Белсазарова гозба”, “Блудни син у крчми”, “Повратак блудног сина”, “Аврам и Исак”, “Скидање са крста”, “Артемизија” и “Данаја”.

Преминуо је 1669. године.

“Час анатомије доктора Николаса Тулпа”

Ово дјело приказује хирурга који предаје анатомију сецирајући леш погубљеног злочинца Ариса Киндта. У 17. вијеку часови анатомије били су прилично друштвени догађаји, који су одржавани једном годишње и на којима се јавно сецирало тијело криминалца.

“Ноћна стража”

Ово дјело насликано је 1642. године и рађено је уљем на платну. На слици, која је, у ствари групни портрет су припадници стрељачког удружења “Кловениерсдоелен”. Слика је наручена 1638. године, поводом обиљежавања посјете француске краљице Марије Медичи.

“Олуја на Галилејском мору”

Ова слика, рађена је уљем на платну и настала је 1633. године. Приказује Исуса који смирује олујно невријеме и једино је Рембрантово дјело које приказује море. Слика је изгубљена већ више од три деценије, јер је украдена из музеја у Бостону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана