Симфонијски оркестар отвара Театар фест "Петар Кочић"

Миланка Митрић

БАЊАЛУКА - Театар фест "Петар Кочић" биће отворен 4. јуна концертом Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске, најављено је данас у овој установи.

Планирано је да концерт овог, новооснованог оркестра буде одржан од 21 час на отвореном, испред Народног позоришта РС, а у случају неповољних временских прилика, концерт ће бити одржан у великој сали позоришта.

- Циљ нам је да свима који желе омогућимо да присуствују концерту, јер ће то бити јединствена прилика да представимо почетак рада нашег симфонијског оркестра, који ће направити пут новим програмским активностима којима ће се позориште бавити у наредном периоду - рекла је в.д. управника Народног позоришта РС Дијана Грбић, која је подсјетила и на програм овогодишњег фестивала који се одржава под слоганом "Снага земље" и који ће бити затворен 11. јуна додјелом награда.

Диригенткиња симфонијског оркестра Бранка Радошевић Митровић објаснила је да ће на концерту наступити и велики хор, али и солиста.

- На сцени ће бити више од 120 учесника, а осим класичних нумера биће изведене и познате филмске композиције, те смо сигурни да ће уживати све генерације - нагласила је Митровићева и открила да ће међу нумерама бити изведене композиције Енија Мориконеа, затим пјесме из филмова "Индијана Џонс", Тор", те "Монтеки и Капулети" Сергеја Прокофјева, као и да ће  на концерту наступити оперска дива Дуња Симић.

У исто вријеме, паралелно с остварењем Театар феста, биће отворен и први Позоришни академски фестивал (ПАФ). Ову театарску смотру организује Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, у сарадњи са Народним позориштем РС, Дјечијим позориштем РС и Градским позориштем "Јазавац", а представе ће бити игране у овим театрима, али и на љетној сцени Академије умјетности.

- Добили смо доста пријава. Селекција се свела на седам представа академија драмских умјетности из региона и осма представа у част награђених биће представа наше академије  "Дјеца сунца"  објаснила је декан Академије умјетности у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан.

Она је истакла да ће фестивал бити едукативног карактера, што укључује предавања драмских педагога из региона, промоцију књиге и округле столове након представа.

- Битно је да имамо паралелно и студентске представе и представе професионалних позоришта. Наш фестивал, такође, почиње 4. јуна, трајаће три дана. Свакодневно ћемо изводити по двије или три представе, а улаз за све представе је слободан - навела је она, и додала да ће за неколико дана представити детаљан програм фестивала.

Продаја пакета улазница за Театар фест "Петар Кочић" почела је данас, а појединачне улазнице биће у продаји од 25. маја.

Селекција

На Театар фесту "Петар Кочић" ове године биће одиграно шест такмичарских представа, а о најбољој ће одлучити жири у саставу Милица Краљ, Ђурђа Тешић и Јасна Диклић. На фестивалу ће бити одигране представе "Цемент Београд", Београдског драмског позоришта, "Југославија, моја отаџбина", Позоришта Приједор и Гледалишча Копер, "Шћери моја", Црногорског народног позоришта, "Код вечите славине",  Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад, "Петријин венац", Атељеа 212 и "Каштел у језеру", Народног позоришта Сомбор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана