Шетња у Приједору кроз графике

С. Та.
Шетња у Приједору кроз графике

Приједор - Изложба графика ауторке Саре Марије Шикнуле, под називом “Шетња у Приједору, отворена је у приједорском Музеју Козаре.

Кустос умјетничке збирке ове установе Алекса Милић потврдио је да је сарадња с овом умјетницом почела прошле године, када је она као туриста посјетила Приједор.

- Она је мултимедијална умјетница из Валете и дигитални медији су нешто од чега она почиње свој рад, било да су то касније графике, инсталације, слике, колажи било цртежи - рекао је Милић.

Он је додао да су овај пут то графике изведене у класичној техници, вишебојној сито штампи, настале на основу предложака фотографија направљених у Приједору прошлог љета.

Милић је потврдио да је ово само почетак сарадње будући да већ договарају изложбу њених студената са Малте, а није искључена ни сарадња наших умјетника с умјетницима те острвске земље.

Ауторка изложбе је објаснила да је своје шетње градом забиљежила фото-апаратом и да су то основе њених изложених графика као дио фасцинације начинима свакодневног живота у различитим мјестима.

Те фотографије су касније послужиле као предлошци за ликовне композиције, гдје користим постојеће архитектонске елементе, наглашавајући аспекте града који ме посебно занима - казала је Шикнула.

У Музеју Козаре изложено је 18  њених графика, које ће Приједорчани моћи да погледају до 12. септембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана