Screen daily препоручио филм Срђана Драгојевића

ГС
Screen daily препоручио филм Срђана Драгојевића

Цјењени филмски и еснафски медиј Screen Daily у свеобухватном тексту групе аутора названом "42 европска филма који ће привући директоре филмских фестивала" један одјељак посветио је и "Небесима", новом филму српског синеасте Срђана Драгојевића.

"Небеса" су један од само шест филмова из Централне и Источне Европе који су препоручени у поменутом тексту.

Наводи се да Драгојевић, аутор филмова "Ми нисмо анђели", "Лепа село лепо горе", "Ране", "Парада" 'пружа неконвенционалан поглед на транзицију у посткомунистичком друштву у Небесима, тој мрачној комедији са елементима фантастике'.

Овај филм се састоји из три приче које су смјештене у 1993, 2001. и у 2026, а ријеч је о адаптацији кратких прича француског писца Марсела Емеа.

Пројекат овог остварења је подржан на конкурсу Филмског центра Србије за суфансирање производње домаћег играног дугометражног филма, као и од стране европског фонда Еуримагес.

Настаје у копродукцији Србије, Сjеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Њемачке.

Како из ФЦС објашњавају, нови филм Драгојевића је прича о чудима.

У питању је необична и провокативна комедија о изазовима хришћанства у 21. вијеку и о томе како права, аутентична чуда послата људима са небеса данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат.

Радња прати испреплетене судбине шест главних ликова у три различита временска периода.

Филм Небеса је, по редитељевим ријечима, "хришћанска алегорија".

"Ријеч је о три Божја чуда у средњовековном смислу, која се догоде у данашње вријеме, онако као у вријеме раног хришћанства. Сви смо се послије пола вијека комунизма и атеизма вратили на хришћанство, али још учимо да будемо хришћани. Некада учимо помоћу грешака, а некада учимо на смешан начин“, истакао је Драгојевић.

Улоге у филму улоге тумаче Горан Навојец, Ксенија Маринковић, Бојан Навојец, Наташа Марковић, Анђелка Прпић, Милош Самолов, Срђан Тодоровић, Никола Пејаковић, Ана Мандић, и други.

Осим Драгојевићевог најновијег филма у поменутом тексту истакнути су и нови филмови Леа Каракса, Пола Ферховена, Бруне Димона, Мајивен, Франсоа Озона, Беоуа Жакуоа, Томаса Винтерберга, Нанија Моретија...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана