Савић: Филм "Вера" има добру љубавну причу

Срна
Савић: Филм "Вера" има добру љубавну причу

БЕОГРАД - Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је глумац Виктор Савић који је говорио о својој улози у филму "Вера".

Савић је рекао да би издвојио као посебну предност филма тему, односно иситиниту причу о лику је заиста постојао - Вери Пешић, шпијунки у време Другог светског рата.

Према његовим речима, "Вера" редитеља Недељка Ковачића је првенствено шпијунски трилер, али "свака добра прича мора да има и љубавну што овај филм дефинитивно има".

Савић је признао да је за њега најпримамљивији за прихватање улоге био сценарио, али да је постојала бојазан да не буде идеолошки обојен на начин са којим се дефинитивно не слаже. "Због тога сам морао да прочитам цео сценарио да видим да случајно прича није обојена у било ком смеру.

Није. Прича је баш о Вери Пешић, о њеној судбини и животу, кроз који с преплићу идеолошки разне приче у ратном периоду", рекао је Савић.

О својој улози новинара Политике и комунисте Миливоја Перовића, Савић је рекао да је он одрастао са Пешић у Лесковцу и да је између њих постојала "једна чиста љубавна прича, која се прекида, па наставља, и провлачи кроз њен живот". Савић је додао да му је улога била још примамљивија кад је чуо да ће Пешић играти Јована Стојиљковић, а обрадовало га је и учешће Мионе Марковић.

"Професор Владимир Јевтовић (1947-2013) нас је учио да је партнер судбина. Партнери су ми јако важни у избору улога", рекао је глумац. Упитан шта би посаветовао млађе колеге, Савић је истакао да "за почетак мораш да будеш наслушан прича од старијих, родитеља, ђедова".

Према његовим ријечима, погрешно је да се епоха игра са ставом да су људи тада били другачији и да глумац треба да се понашам другачије, "па испадне неприродно и вјештачки".

"Сматрам да су се сам околности мењале, а људи су увек људи. Наравно, не треба да играш са београдским изговором", навео је Савић. Говорећи о успеху представе "Убиство у оријент ескпресу" позоришта Бошко Буха, по детективском роману Агате Кристи и у режији Даријана Михаиловића, Савић је рекао да се на сваки пројекат који раде преноси дух јединства и тима, који је настао услед проблема и мука ове куће.

Позориште годинама ради ван својих просторија, које још нису реновиране, а "Убиство" се изводи у Установи културе "Вук Караџић". "''Буха'' има феноменалан глумачки ансамбл. Захваљујући (Милораду Мандићу) Манди (1961-2016) одржавамо атмосферу и екипу на окупу. Осам година преживљавамо велика искушења. Имамо одговорност према Манди да останемо ту и довршимо посао који је започео", рекао је Савић.

Према његовим ријечима, "Убиство у Оријент ескпресу" "није тешко разумети, ни пренети и направити да буде уверљиво".

"Код нас се тај жанр не ради. У ''Бухи'' ово је друга представа тог жанра после ''39 степеника''. То је нешто јединствено што можете погледати у београдским позориштима. Ми смо крцати преко броја што сала прима", навео је глумац.

Упитан колико је битна физичка кондиција за посао којим се бави, Савић је рекао да је апсолутно важна, и напоменуо да су му својевремено љекари након гледања једне представу рекли да због приказаних напора, устајања из дубоког чучња и скакања, може сваког тренутка да остане непокретан ако није загрејан или нема конституцију мишића.

"Наш посао је такав. Данас се много ради, сви су на све стране. Глумци су ближе бизнисменима него боемима. Нема више простора за седење у ситне сате у кафани, па сутра лако ћемо. Наш посао захтјева да будеш спреман и одморан", рекао је Савић.

Говорећи о телевизијској емисији "Бициклом кроз Србију", коју ради са колегом Александром Радојичићем, Савић је рекао да емисија поред спорта и екологије промовише Србију "из једног лепог светла, под једним лепим рефлектором".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана