Саучешће Вучића поводом смрти пјесника Рајка Петрова Нога

Танјуг
Саучешће Вучића поводом смрти пјесника Рајка Петрова Нога

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић упутио је данас саучешће поводом смрти песника Рајка Петрова Нога, члана Удружења књижевника Србије и Академије наука и умјетности Републике Српске.

"Са тугом сам примио вест о смрти песника Рајка Петрова Нога, човека и патриоте који је на трагу Дучића и Кочића исписао неке од најлепших и најупечатљивијих стихова у опису нашег националног духа и страдања", написао је предсједник Србије у телеграму саучешћа.

Наводи да је Петров Ного, "потекао са крша који памти најкрвавији период наше историје у 20. веку, тај исконски набој српског пркоса и опстанка на јединствен начин преточио у бројне књижевне форме".

"Наш народ западно од Дрине, од Крајине до Републике Српске, увек је имао највећу подршку у Ноговом стиху и речи. Његова перцепција стварности као одраза никада зацељених рана прошлости, верно је одсликавала наш етос и карактер, идеале и националне заносе, сву дубину патње и праштања, али и уздизање након падова и разочарања, пораза и бола. И управо је тај епски набој, тако моћан у његовом песничком изразу, био подстрек нашем народу у најтежим тренуцима, којих је било тако много у савременој историји", навео је Вучић.

Предсједник је навео да је Петров Ного увек био уз свој народ, да је "пламен његове речи жестоко уносио охрабрење и наду, враћајући свако наше посрнуће на пут духовне победе, на предачку стазу којом је одувек било најтеже ходити и којом су ишли само они најхрабрији и најпоноситији међу нама".

"Његове поруке остају уклесане у национално биће нашег народа, као вечита архетипска искра слободарства и хероизма која ће наставити да инспирише и будуће нараштаје", саопштио је Вучић, изразивши дубоко саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Ногове ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана