Сара Спасојевић: Беркли улазница на свјетску сцену

Александра Маџар
Сара Спасојевић: Беркли улазница на свјетску сцену

Бањалука - За већину је можда овај викенд био још само један у низу, обичан, али за талентовану музичарку Сару Спасојевић засигурно је викенд који ће памтити цијелог живота. Њен велики таленат и упоран рад одвео је на престижни музички колеџ Беркли у Бостону.

Бањалучанка, која је у стању да својим гласом слушаоца одведи у неке друге, љепше димензије, са својим градом поздравила се у четвртак увече невјероватним наступом у пратњи сјајног бенда "Моонданце".

Многобројни пријатељи, породица и колеге из музичког живота нашег града, овацијама и аплаузима, са помијешаним осјећањима, испратили су Сару са сцене.

Захваљујући свом гласу она је већ имала прилику да посјети Беркли, јер је 2011. и 2012. године и похађала љетни семестар, а 2013. је тамо представљала Републику Српску и цијели Балкан.

Овај пут бивша ученица бањалучке Гимназије наставља школовање на најбољем колеџу модерне музике у свијету. Сара каже да је веома лако постала дио те музичке приче.

- За пријаву на колеџ постоји отворена апликација, ко год је хтио, могао је да се пријави. Аудиције се одржавају уживо или онлајн. На основу тог представљања на колеџу одлучују ко ће бити примљен и добити стипендију - прича Сара.

Први семестар је, како каже, општи за све студенте на првој години.

- Већ на другом семестру можеш да се опредијелиш за шта желиш. Одлучила сам да се упишем на два смјера истовремено, "воцал перформанце" за рок, поп, р'н'б, соул, те други "music musiness", као музичка индустрија, што је веома популарно код њих - објашњава Сара.

Љетњи семестри које је похађала били су одлично искуство и добар увод у статус редовног студента.

- Одлично је што сам била у прилици да већ раније будем на Берклију, сада ће ми све бити много лакше, како због препорука, тако и због контакта. Већ имам увид у оно шта траже - додаје млада музичарка.

Посебан утисак на њу је оставио систем образовања.

- Први пут сам отишла у периоду између основне и средње школе и заиста ми је било чудно када сам видјела како изгледа њихов однос професор - ученик. Све је доста слободније него код нас у Музичкој школи, с обзиром на то да је модерна музика у питању - казала је Спасојевићева.

Најнормалнија ствар на Берклију је да га сваки дан посјећују велике музичке звијезде. Сара је имала прилику да упозна саксофонисту велике Витни Хјустон, Кирка Валума, а наступала је и са Доналдом Харисоном.

- Професори су људи који сарађују са највећим звијездама и од њих се може највише научити. Неки од њих свирали су са Аретом Френклин, Витни Хјустон и они чине Беркли тим, што он и јесте, то је у ствари Харвард за модерну музику - закључила је Сара.

Свјетска сцена

Поред несебичне љубави према пјевању, које је истински испуњава, јер на тај начин може изразити све што пожели, Сара свира на клавиру, гитари и бубњевима. У њеној биографији награде се ређају, као и запажени солистички наступи, а она храбро корача на велико свјетско музичко тржиште.

- Тежим ка свјетској сцени, увијек тежим највишем, до сада ми се све што сам жељела и остварило. Гурам до врха, Беркли је само једна степеница - нагласила је Сара Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана