САНУ: Изненађени примитивним тоном мржње ХАЗУ

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Српска академија наука и уметности (САНУ) саопштила је данас да је затечена "примитивним тоном мржње" у документу Хрватске академије знаности и умјетности (ХАЗУ) о заштити хрватских националних интереса приликом преговора с БиХ, Црном Гором и Србијом у погледу њиховог уласка у ЕУ.

Упркос искуству, чланови САНУ затечени су примитивним тоном мржње у објави ХАЗУ “Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Европску унију“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, САНУ нема илузија да ће се ико од оних у међународној заједници који су нас неуморно подучавали новим цивилизацијским вриједностима огласити поводом овог хушкачког политичког памфлета, а да сами, управо из поштовања према свим жртвама "логора смрти”, неће улазити у, како су навели, обезвријеђени простор реплике са онима који бесрамно користе израз "јасеновачки мит”.

"Али је добро и корисно да знамо шта мисле!", закључује се у саопштењу САНУ.

Академици из хрватске академије науке и умјетности усвојили су Документ о заштити хрватских националних интереса, везано за улазак земаља региона у Европску унију.

Да би Србија наставила процес евроинтеграција, између осталог, од земље се захтјева да престане са "подстицањем непријатељства према Хрватској и прогоном хрватских држављана уз одрицање од великосрпске пропаганде".

Са Србијом треба направити разграничење на Дунаву те актуализовати "неодгодиви повратак хрватскога катастарског територија и Шаренградске аде под суверенитет Хрватске", наводи ХАЗУ, како преноси хрватска агенција Хина.

Тражи се и заштита права хрватске мањине у Србији, али и "потреба дефинисања положаја" Српске православне цркве у Хрватској.

ХАЗУ је тај документ послао у фебруару предсједнику Хрватске Зорану Милановић, предсједнику Сабора Гордану Јандроковићу и предсједнику Владе Андреју Пленковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана