Сања Клисарић из Београда добитник "Совице"

Срна
Сања Клисарић из Београда добитник "Совице"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Рукопису аутора Сање Клисарић из Београда "Шушуова чудесна авантура", одлуком жирија, додијељена је награда за најбољу књигу за дјецу "Совица", саопштено је из Завода за уджбенике и наставна средства.

"Топлу романескну, авантуристичку причу жШушуова чудесна авантураж покреће чежња за досезањем небеске сфере и непознатих даљина, типичну за свако младо биће, у којој има нечег универзалног и онтолошког", навео је жири конкурса за најбољу књигу за дјецу.

Жири је нагласио да имагинативно путовање с препрекама подразумјева збивања у егзотичним регионима широм свијета, а у првом плану је отвореност младог јунака да се радује новим пријатељима и помаже им у невољи.

"То што је ова романескна прича смјештена у домен анималистике, најсроднија је жанру проширене приче о животињама, омогућава да се свијет који је човјек подредио својим правилима прикаже са маргине, из позиције подређених и угрожених животињских врста, да се крајње ангажовано проговори о забрињавајућим еколошким проблемима и о злу које човјек наноси природи и њеним становницима", навео је жири.

Мала коала која својом племенитошћу и добротом успијева да на свој начин уједини свијет учи нас алтруизму, емпатији и важности пријатељства, а посебно отворености према другом и другачијем, истакао је жири.

Жири за најбољу књигу за дјецу радио је у саставу Милена Ковачевић Ивановић, Александра Чворовић и Зорана Опачић, предсједник жирија.

Уручење награде планирано је за септембар поводом Дана Завода, до када ће рукопис бити и објављен.

Награда "Совица" обухвата повељу уз хонорар од 1.000 КМ, као и штампање дјела у тиражу од 500 примјерака, од којих аутору припада 20.

На конкурс за овогодишњу "Совицу" пристигла су 33 рукописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана