Салвадор Дали: Шпански геније и ексцентрик

Срна
Салвадор Дали: Шпански геније и ексцентрик

БИЈЕЛЈИНА - Шпански сликар Салвадор Дали (1904-1989), ексцентрик високог стила, један од највећих сликара 20. вијека, који је уздрмао темеље сликарства, умро је на данашњи дан 1989. године.

Прошао је кроз фазе футуризма, кубизма и апстрактног рационализма, да би се приклонио надреализму, увијек с цртежом изведеним до перфекције.

Сликао је ирационалан и фантастичан свијет снова и халуцинација.

Тридесетих година је насликао дјела која су изазвала шок: “Велики мастурбатор”, “Горућа жирафа”, “Предосјећај грађанског рата”...

Радио је и као костимограф и сценограф у филмовима земљака Луиса Буњуела “Андалузијски пас” и “Златно доба”. Написао је аутобиографско дјело “Тајни живот Салвадора Далија”.

Дали је један од најзначајнијих умјетника 20. вијека, а често га називају и великим мајстором надреализма. Његова умјетничка дјела показала су да је он један од најкреативнијих сликара свог времена.

Далијева честа тематика је свијет простора, пијанства, грознице и религије.

Овај славни сликар је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија дјела немају никакву вриједност.

Мада су га шпански ликовни критичари сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли.

Данас, светски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Оно што Далија издваја од осталих умјетника и што га чини посебним јесте његова необична личност. Био је геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам јасно се виде у његовим дјелима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана