Сајам књиге у организацији “Гласа Српске” ускоро отвара своја врата

Миланка Митрић
Сајам књиге у организацији “Гласа Српске” ускоро отвара своја врата

Бањалука - Још једна јесен вири иза ћошка, наноси боје и мирисе увелог лишћа, назнаку хладнијих дана и још једног дивног периода за ушушканост уз књиге, мирисне чајеве и кафе. Иза ћошка вири и још једна прилика за оне који још нису прикупили жељене књиге за јесење дане.

Прилика за неке нове сусрете са књигама за све радознале читаоце, који воле истраживање међу штандовима испуњеним књигама је 24. Међународни сајам књиге у организацији “Гласа Српске”. До почетка смотре остало је неколико дана, а издавачи су најавили богату и разнолику понуду, бројне попусте, погодности и промоције - право књижевно шаренило.

Сајам ће своја врата посјетиоцима отворити у уторак у 18 часова. Смотру која ће бити одржана у Спортској дворани “Борик”, својом бесједом отвориће књижевник Вуле Журић. Истог дана, од 19 часова Журић ће промовисати збирку прича “Форензика Итаке”.

Овогодишњи сајам је још једна прилика за све љубитеље писане ријечи да пронађу нова и стара издања по нижим цијенама, те да открију књижевне новитете појединих издавачких кућа државе и региона. 

Издавачи чија дјела ће сви заинтересовани моћи да погледају и купе су: “Креативни центар”, “Вулкан”, “Глобосино”, “Лагуна”, “Партенон”, “Дерета”, ЈРЈ Удружење издавача, Завод за уџбенике из Београда, “Каирос” из Сремских Карловаца и “Бук” из Земуна. Посјетиоци ће имати прилику да се сусретну и с издањима Удружења књижевника Републике Српске, Удружења издавача РС, Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, “Пчелице”, Народне и универзитетске библиотеке РС, Андрићевог института из Вишеграда, “Носталгије”, те Заједнице издавача у БиХ, али и Накладе “Беген”, “Нове књиге” и “Ободског слова”.

Народна и универзитетска библиотека РС ће се на овогодишњем сајму представити дјелима из своје продукције, тако да ће се међу насловима наћи: “Стриповијетке: по мотивима Петра Кочића”, “Суданија” и “С планине и испод планине” Петра Кочића. Такође, биће представљена монографија “Од Српске читаонице до Народне и универзитетске библиотеке РС -150 година”, каталог који је урађен поводом отварања Спомен-собе Петру Кочићу, те дјела Платона Јовића, Зорана Пејашиновића, Сање Мацуре, Слободана Наградића и Владимира Дедијера.

Своја издања представиће и Удружење књижевника РС, а посебан акценат стављен је на нове наслове објављене између два сајма. Међу дјелима која ће бити представљена су роман Саше Кнежевића “Кад ће срећа па се зарати”, затим приче Анђелка Анушића “Легенда в(ј)етром вијанима”, књига Слободана Лепира “Рушевине” и збирка пјесама “Дрхтај испод пепела” Саве Гуслов-Марчете.

На овогодишњем сајму учествоваће и Удружење издавача РС, са око 32 издавача из Републике Српске, и више од 300 наслова.

- Од издања која издвајамо су “Петар Кочић - живот и рад” Васе Глушца, едиција књига “Непознати наслови” у издању издавачке куће “Бесједа”, те “Познате личности о непознатом” чији је уредник професор Душко Певуља. То су мала издања књига које до сада нисмо имали прилику да видимо и неке занимљиве ствари које смо преточили у књиге - рекао је предсједник Удружења издавача РС Ненад Новаковић и додао да ће Удружење да учествује и на београдском сајму књига.

На овогодишњем Сајму, по први пут своја дјела ће представити и Заједница издавача/накладника у БиХ, коју чини десет издавачких кућа (“Imprimatur”, “Добра књига”, “Buybook”, “Вријеме” Зеница, “Connectum”, “Synopsis”, “University Press”, “Mate”, “Malik Books” и HLI).

- Сарадња Заједнице издавача у БиХ и наше издавачке куће почела је прошле године и иницирао ју је предсједник заједнице Муамер Спахић, који је власник ИК “Вријеме” из Зенице. Захваљујући Заједници наступили на сајму Књиге у нишама, у Сарајеву, а сада ћемо наступати на сајмовима књига у Бањалуци, Подгорици, Загребу и Београду - казао је Борис Максимовић из издавачке куће “Имприматур” из Бањалуке.

Он је нагласио да ће издања “Имприматура” бити снижена за 15%, нека за 30%, а нека и 50%.

- На сајму ће моћи да се купи наше најновије издање, превод романа чешке књижевнице Ане Болаве “У мраку”, као и све остало што смо издали током ове и прошле године - додао је Максимовић.

Из издавачке куће “Лагуна” поручили су да ће читаоци и ове године имати прилику да се сусретну са најновијим издањима ове куће. На њиховом штанду ће се као и раније продавати белетристика. Цијене ће имати фиксни сајамски попуст, а важиће и количински и члански попусти.

- Од сајма, као и увек, највише очекујемо да купци буду задовољни нашом разноликом понудом, јер сматрамо да се међу свим жанровима које нудимо могу пронаћи квалитетна издања - навео је Александар Мирковић из “Лагуне”.

Нека издања која издвајају су “Романи” Иве Андрића, “Човек по имену Уве” Фредрика Бакмана, “Нож” Јуа Несбеа, “Игра престола” Џорџа Р. Р. Мартина, “Загонетне приче” Уроша Петровића, “Мајке ми”, бајка Мирјане Бобић-Мојсиловић, те “Хомо Деус: Кратка историја сутрашњице”, Јувала Ноа Харарија.

Сајамске погодности најавила је и издавачка кућа “Дерета” из Београда, на чијим штандовима све посјетиоце очекују попусти од 30 до 70%, као и специјалне акције.

- Из овогодишње продукције пре свега издвајамо капитално дјело светске књижевне критике “Biographia Literaria” Литерариа С. Т. Колриџа, које је “централни документ” енглеске књижевне историје и “Библија модерне критике”. Издвајамо и (ауто)биографију Дејвида Линча “Соба за снове” у којој прослављени редитељ у одговара на текстове своје сараднице Кристин Макене, написане на основу интервјуа, сведочења и  разговора с његовом најближом родбином и сарадницима – најавила је Ката Калуђеровић су из “Дерете”.  

На њиховом штанду бити доступна издања из едиције 20. вијек, међу којима су дјела Владимира Набокова, Робертсона Дејвиса, Рите Хејворт, Мануела Пуига, Лоренца Маронеа и других.

- Љубитељима популарне културе интересантне ће бити књиге “Галвестон” Ника Пицолата, а љубитељима уметности биографија “Леонардо да Винчи: универзални геније ренесансе” Војислава Гледића. Од домаће књижевности свакако издвајамо “Пустоловине бачког опсенара” Мирка Демића, те Уста пуна земље/Смрт господина Голуже” Бранимира Шћепановића - појаснила је Калуђеровићева.

Издавачка кућа “Глобосино Александрија”  ће ове године премијерно представити два нова дјела која ће бити објављена пред. Посебно издвајају нову књигу Љиљане Хабјановић-Ђуровић “На путу ка Гори”, коју чине ауторкини искази и промишљања о завету, о традицији, наслеђу, српском народу, прецима и потомцима, али и о језику и писму.

- Ова књига о путу народа и путу појединца ће бити посебно интересантна свим љубитељима њених  романа. Такође екслузивно у Бањалуци излази и нова књига за децу “Ива и Мала Марија” о детињству Пресвете Богородице. То је 6. књига из едиције “Љиљана Хабјановић-Ђуровић деци”. Осим њених издања, издвајамо и 6. издање поетског бестселера “Како се на српском каже љубав” и 2. издање његовог наставка “Како се на српском каже туга” њеног сина Хаџи-Александра Ђуровића – нагласила је Нина Станчић из издавачке куће “Глобосино”.

На њиховом штанду 14. септембра Хабјановић-Ђуровић потписивати књиге и дружити се са читаоцима.

- Од овогодишњег сајма очекујемо да буде барем као претходни, ако не и бољи и да и ову годину улепшају дивни сусрети са старим али и новим читаоцима - додала је Станчићева. 

Сајам књиге трајаће до 16. септембра, а радно вријеме је од 10 до 20 часова, осим посљедњег дана, када је радно вријеме до 18 часова.

 У оквиру сајма биће приређене бројне књижевне промоције, те организоване панел-дискусије, на којима ће бити ријечи о актуелним темама у књижевности и издаваштву.

Награде

На сајму ће и ове године бити додијељене награде “Моштаница” (за издавачки подухват), “Липље” за савремену књижевност, “Гомионица” за најбољу књигу за дјецу, те “Ступље” за његовање српске традиције и православне духовности и награда Удружења графичара РС “Гутенберг” за графички најбоље произведену књигу.

О добитницима награда одлучиваће жири у саставу књижевник Ранко Рисојевић, професорица Мијана Кубурић-Мацура и професор Игор Симановић.

Проглашење добитника је 13. септембра у 12 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана