Сајам књиге, 26. по реду, у организацији "Гласа Српске" отворен у Бањалуци: Пут кроз машту води до истине

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Након прошлогодишње паузе због ситуације изазване пандемијом вируса корона, 26. међународни сајам књиге у организацији "Гласа Српске" вечерас је, у Спортској дворани "Борик", поново отворио своја врата за све љубитеље писане ријечи.

Сајам је бесједом отворила бањалучка књижевница Тања Ступар Трифуновић, која је истакла да је сваки сајам свечаност, и присутне подсјетила зашто су књиге важне и зашто увијек треба да им припада значајно мјесто у нашим животима.

- То питање сам небројено пута поставила и себи самој - зашто су ми књиге важне? Трагајући за одговором схватила сам да сам га добила још оног дана у дјетињству када сам отворивши своју прву важну књигу као Бастијан Балтазар Букс кроз неки крхак таван своје свијести пропала у земљу Фантазију или ако то преведемо на практични језик - у земљу маште из које настају књиге  - казала је она, осврнувши се на то да је јунака Бастијана позајмила из књиге "Бескрајна прича" Михаела Ендеа.

Она је истакла да је једна таква, дјечија књига, бајковито, њежно и истинито отворила темељне истине свијета у којем живимо и додала да је литература баш  то - пут кроз машту, која, некад брутално, а некад њежно, гура ка истинама.

- Зато књиге читају они који из њих чују зазив истине, а не они које тјерамо да их читају. То је све што можемо учинити да наговоримо друге да читају, отворити књиге и пустити их да причају. И симболички, то овдје и радимо, отварамо врата свијета књига и пуштамо њихов глас са надом да ће зазив стићи до читалаца - навела је ова књижевница.

Она се присјетила првог Сајма књиге у Бањалуци, истичући колико радости је тада било у књигама, у свијету оскудне послијератне стварности.

- Књиге су стигле ка нама и за мене је то био празник. Претурала сам по њима као по могућим бољим животима који ће неминовно доћи, само треба да изаберем. У неком посвећеничком и грозничавом страху загледала сам изложене књиге забринута да нешто не пропустим. Сви фанатични читаоци знају ту зебњу и страст. Увијек са истим билансом пред крај сајма - вишком књига које желим и мањком. Немогућа ситуација натјерала ме је да из своје угодне књижевне фантазије ступим у "радничку" реалност која се преда мном разлиставала годинама у каснијим улогама на сајму – од раднице на штанду, преко модераторке програма, учеснице, до овог сада тренутка када заједно тражимо ријечи да прославимо књигу, а ја тражим и начин да се отмем из властитих присјећања - закључила је она и позвала читаоце да ослушкују књиге, јер ће их кад-тад призвати себи и одвести до нових свјетова.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, на отварању Сајма књиге рекао је да Град Бањалука увијек даје своју подршку манифестацијама као што је ова, а од посебног значаја је традиција коју сајам његује већ деценијама.

- Ово је мјесто које је мјесто сусрета, мјесто угодних и важних разговора о књигама. Иако је ово вријеме модерне технологије и друштвених мрежа, па се доста тога чита на овај начин, када човјек има књигу у руци, то је нешто што нико не може да замијени - навео је Станивуковић.

Нове свјетове моћи ће да открију и сви посвећеници књигама и писаној ријечи, у књигама на штандовима издавачких кућа које ове године излажу на сајму. Међу њима су "Лагуна", "Дерета", "Вулкан",  "Партенон", "Цепелин" и други, те издавачи из Републике Српске и ФБиХ. По први пут на сајму, Министарство културе и информисања Републике Србије имаће свој заједнички штанд, на којем ће излагати издавачи Удружења професионалних издавача Србије, као што су "Геопоетика", "Академска књига", "Клио" и "Штрик", те из Удружења издавача и књижара Србије (Беген, Агора, Дата статус и други).

Сајам ће бити отворен сваког дана од 10 до 21 час, осим посљедњег дана, када ће бити отворен до 18 часова. Улазница кошта једну марку.

На програму сутра

11 часова - промоција збирке пјесама за дјецу "Стонога Елвира" тражи педикира ауторке Мирјане Булатовић

13 часова - панел дискусија "Прекид на везама - посљедице пандемије на издаваштво, књиге и књижевност"

15-16 часова - дружење са књижевником Бериславом Благојевићем, аутором књиге "Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру", на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево

17 часова - промоција књига "Изабрана дјела Светозара Ћоровића", приређивача Душка Певуље

18 часова - промоција књига "Свети Сава", "Тврђаве Србије" и "Дворци Србије" издавачке куће "Дата статус"

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана