Сајам књига: Патрик Бесон, Ерик Емануел Шмит, Матијас Енар...стижу у Београд

Танјуг
Сајам књига: Патрик Бесон, Ерик Емануел Шмит, Матијас Енар...стижу у Београд

БЕОГРАД- Међународни београдски сајам књига биће одржан од 21. до 29. октобра на Београдском сајму, под слоганом "Живеле књиге", а земља почасни гост је Француска, најавили су данас организатори.

Предсједник одбора Сајма књига драматург Душан Ковачевић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини града да је за један од најпосјећенијих културних догађаја у Србији и ове године интересовање издавача и читалаца изузетно и може се очекивати посета за памћење.

Ковачевић је оцијенио да ће "упркос разним катастрофичним причама о крају књижевности", међу сајамским штандовима бити хиљаде посетилаца од седам до позних година, који ће "са жаром куповати књиге".

"Вера у писану реч је трајна и никад неће нестати, упркос појави све моћније електронске технологија", истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Француска је почасни и драги гост, јер су њена књижевност и писци свјетски класици, а нове књиге из те земље ће на сајму бити посебно драгоцјене.

Ковачевић је додао да се у његовом животу свијет књижевности промијенио када је са 12 година прочитао дјело "Гаргантуу и Пантагруела" Франсоа Раблеа, јер је та прича за њега од изузетног значајна.

Напоменувши да ће о будућности сајма и новог сајамског простора размишљати када буду нешто више и конкретније знали, Ковачевић је додао да је Сајам књига само једна од многобројних манифестација која се у том простору одржавају.

"И ове године се видимо на истом месту и у исто време, као и 65 година раније. Видимо се у октобру", поручио је Ковачевић.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је рекла да ће овогодишњи сајам бити дужи за један дан у односу на претходне, и да ће се одржавати традиционално у халама 1, 2 и 4, уз велики интерес издавача.

Према њеним ријечима, пријављено је 400 директних излагача из земље и иностранства", а листа још није коначна. Шошкић је најавила да ће школски дан бити 26. октобар, док је ће породице моћи да уђу уз једну породичну улазницу.

Савјетник за културу амбасаде Француске и директор Француског института Станислас Пјере је истакао да је његова земља почаствована што је гост на највећој српској културној манифестацији која окупи и до 200.000 посетилаца.

Пјере је истакао да желе представити савремену француску мисао у свим облицима, посебно књижевност, и то у свим жанровима, од друштвених наука до књига за дјецу, укључујући стрипове и француске манге, "који привлаче бројну публику нарочито младу".

Према његовим ријечима, француски штанд на сајму ће имати "париски шмек, подсетиће на париски кафе", јер је жеља да посјетиоце пренесу у Париз и Француску, и ту ће бити одржавани сусрети са српским и француским књижевницима, издавачима и преводиоцима, уз потписивање књига.

Поменувши као теме и моду, гастрономију и спорт, поводом Олимпијских игара у Паризу 2024. године, Пјере је додао да из Француске на Београдски сајам стиже многобројна делегација у којој су Патрик Бесон, Матијас Енар, Катрин Кисе, Флоранс Ноавил, Ерик Емануел Шмит и други.

Умјетничка директорка Сајма књига Сања Милић је истакла да су успјели довести на сајам четири важна књижевна имена - израелског приповедача Етгар Керет, Португалца Жоаоа Торда, британског историчара Сајмон Сибага Монтефјоре и књижевницу Кејт Мос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана