Роман за дјецу "Црна птица" освојио њемачко признање

Taнјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Познати роман за дјецу "Црна птица" ауторке Александре Јовановић, са илустрацијама Добросава Боба Живковића, добио је значајно признање, односно њемачку ознаку "Тhе Whите Rаvеns" за 2021. годину, саопштила је издавачка кућа "Креативни центар" из Београда.

Наведено признање подразумева да је роман представљен у каталогу Међународне библиотеке за дjецу у Минхену у којем се сваке године препоручују нове најбоље књиге за дjецу и младе из цијелог свијета. Након награде "Политикиног Забавника" за 2020. и награде Града Ниша "Малени цвет" за 2020. годину, књига "Црна птица" се сада уздигла до међународних оквира и подухвата. Ознаку "Whите Рavens" добијају књиге које заслужују пажњу због универзалних тема о којима говоре, своје изузетности, као и због оригиналног уметничког или књижевног стила и дизајна.

Пет издања Креативног центра добила су до сада престижну ознаку "Wхите Равенс", а осим "Црне птице", то су - књига "Кога се тиче како живе приче" (2015) Дејана Алексића, романи "Лето када сам научила да летим" (2016) Јасминке Петровић и "Крокодил пева" Весне Алексић (2018), као и збирка пjесама "Дар-мар" (2020) Драгане Младеновић. Књиге морају да задовољавају високе критеријуме у вези са језиком, садржајем и уметничким утиском, морају да инспиришу, провоцирају и успостављају нове токове у књижевности, како стоји у правилима. Жири је у образложењу, између осталог, навео да је ауторка Александра Јовановић у свом првом роману за младе веома прецизно успела да опише тугу 12-годишње девојчице због губитка оца, као и њен осећај да су је породица и вршњаци одбацили.

"Успешно комбинујући реалистични заплет и елементе фантастике, ауторка маестрално приказује процес током којег главна јунакиња успева да изабере прави пут и настави даље", стоји у саопштењу стручног жирија. Издавачи из целог света сваке године шаљу више хиљада одабраних књига Међународној библиотеци за децу, а та дјела остају трајно у Фонду библиотеке.

Стручњаци за књижевност у Минхену сваке године бирају 200 нових књига из целог свијета које сматрају посебно значајним. Списак тих дјела објављује се у каталогу , који је први пут публикован 1993. године. Овогодишњи каталог садржи 200 наслова на 38 језика и из чак 54 земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана