Роман “Човек у црвеном капуту” Џулијана Барнса објављен на српском језику: Раскошна повијест једног времена

Миланка Митрић
Роман “Човек у црвеном капуту” Џулијана Барнса објављен на српском језику: Раскошна повијест једног времена

БЕОГРАД - Џулијан Барнс је до сада написао толико различитих књига и заиста је невероватно када узмете целокупан његов опус, на какав опсег и различитост тема наилазите.

Ово је, на представљању романа Џулијана Барнса “Човек у црвеном капуту”, који је на српском језику објављен у издању “Геопоетике”, казала Јасна Новаков Сибиновић у име издавача. У питању је 24. књига Џулијана Барнса.

Како је навела, све је почело портретом “Доктор Пози у свом дому” Џона Сингера Сарџента из 1881. године, коју је аутор видио у Националној галерији портрета у Лондону. Према њеним ријечима, ова књига више је од портрета Самуела Жана Позија. Оно што је Барнс у свом роману написао, обухвата период од 1870. до 1914. године.

- Барнсова књига се проширује у једну зналачку, богато илустровану расправу о том периоду, а у њој налазимо одређене паралеле са нашим временом. Барнс је успео да у књизи која се бави историјским аспектом једног периода, а надасве сексуалним аспектом једног периода, у изразито нефикционалној књизи, постигне то да читаоци прате фабулу и чекају шта ће се догодити на крају. Само врхунски приповедачи и зналци какав је Барнс умеју да искористе своје велико знање и богатство периода о ком пишу - рекла је она.

“Геопоетика” је објавила и Барнсова дјела као што су “Шум времена”, “Сто од лимуновог дрвета”, “Троје”, “Пулс” и друге, а како је Новаков Сибиновић казала, ово дјело представља и својеврсну плејаду ликова једног времена. Ту су ликови попут Вагнера, Жорж Санд, Гија де Мопасана, Стефана Малармеа, Марсела Пруста, Саре Бернар, Оскара Вајлда и других.

- Ту је и још једна Барнсу важна тема, коју срећемо и у другим његовим књигама, а то је однос прошлости и садашњости, шта је то што толико подстиче садашњост и утиче на прошлост, зашто садашњост сматра себе надмоћном у односу на прошлост, који нам ауторитет даје право да судимо? Колико год велика наша опсесија прошлошћу била, она остаје нема, тако да је наша одговорност велика - истакла је она.

Барнс је рекао да је дјело писао током периода изласка Велике Британије из Европске уније и представља неку врсту личне побуне против “брегзита”.

- Џулијан Барнс је писац који уме да напише роман чак и онда када не пише роман. “Човек у црвеном капуту” одличан је пример такве приповедачке алхемије: то је прича саздана највећим делом од реалних, историјски проверљивих чињеница, које би под пером мање вештог писца лако могле бесповратно да залутају у досаду. Барнс, међутим, претвара те чињенице у нешто што је не само много занимљивије већ и знатно веродостојније од историје: у раскошну повест - објаснио је Зоран Пауновић, који је превео поменуто дјело.

Читаоци у књизи могу да пронађу, како ауторова размишљања о умјетности, тако и размишљања његових ликова о умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана