Ризница умјетничких дјела

Гр. Дакић
Ризница умјетничких дјела

БAЊA ЛУКA - Интернационална колонија партнер-градова отворена је у суботу у атељеу "Шестић". У оквиру ове културне манифестације одржаће се вајарска колонија "Крупа" и сликарска колонија "Шестић".

Отварајући колонију, градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић истакао је да Бања Лука у Европи има више градова партнера и да је идеја била да се на ове колоније позову умјетници управо из тих градова.

- Сваке године долазе нам нови умјетници, тако да колонија добија на значају. Садржаји су многобројнији, а највећа вриједност је што сви ови умјетници радове остављају Бањој Луци, претварајући овај град у ризницу умјетничких дјела. Добили смо доста вриједних радова и то је својеврсна успомена на људе који су боравили овдје и на везу између градова - рекао је Драгољуб Давидовић.

Aкадемски сликар Михаило Ракита истакао је да ће у овогодишњој колонији учествовати четири вајара и девет сликара. - Од вајара су дошли Иван Канчев из Великог Трнова у Бугарској, Павле Ристичевић из Добоја, Марина Нићифоровић из Новог Пазара и Боге Димовски из Крања. Они ће радити у камену и дрвету. Учесници су веома задовољни и организацијом и љепотама Бање Луке - истакао је Ракита.

Комплетан рад ће се, додао је он, одвијати у Центру "Заштити ме", јер тамо постоје изванредни услови за рад, поготово за вајаре. - Скулптуре су великих димензија и предвиђено је да се оне нађу на неким од јавних зелених површина у нашем граду. Скулптура од дрвета биће смјештена испред Народне и универзитетске библиотеке и Музеја Републике Српске, док ће се за камене скулптуре мјесто тек одредити - казао је Михаило Ракита.

Aкадемски сликар Јагода Шестић истакла је да се програм, који је осмишљен 2000. године, није много промијенио.

- Умјетницима треба омогућити довољно времена за сликање, али и да упознају Бању Луку и околину. Ове године посјетићемо Рафтинг клуб, а град Бања Лука биће им на располагању сваки дан са својим садржајима - рекла је Јагода Шестић.

Своје утиске умјетници ће, сматра она, пренијети на платно или скулптуру. Учесници овогодишње колоније су дошли из Словеније, Србије, Њемачке, Бугарске и Италије.

- Изложба радова биће отворена посљедњег дана у Центру "Заштити ме". Умјетници ће за десет дана упознати град, па се може десити да неко од њих пожели да му скулптура буде постављена на одређено мјесто. Дио слика биће дарован Градској управи, која у својој поставци већ има 80 слика са колоније - навела је Јагода Шестић.

Трајна дјела                                                                                                 

- Волели смо и волимо уметнике и увек се радујемо њиховом доласку у наш град. Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић је са многим градовима потписао повеље о сарадњи, а ми у области уметности у оквиру тих повеља показујемо да уметници и без повеља знају да се одазову и остављају трајна дела - рекла је историчар умјетности Видосава Грандић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана