Ристовски: Сљедећа улога би морала да ми буде велики изазов

Г.С.
Ристовски: Сљедећа улога би морала да ми буде велики изазов

БЕОГРАД - Снимање нове ТВ серије “Дрим тим” у режији Дејана Зечевића, у продукцији Телекома Србије и “Зиллион филмс” недавно је завршено, а главни глумац Лазар Ристовски за Тањуг истиче да није сигуран хоће ли поново стати испред камере након овог пројекта.

Серија је делимично рађена према истинитој причи, на основу биографије звездарског Марадоне, познатог као Инге, само што је он имао мање деце у стварном животу, док је за потребе сценарија, писац Милош Радовић зачинио да главни јунак има 11 синова, не би ли се тако оформио фудбалски тим, одакле и почиње заплет нове хумористичке серије.

Оно што одмах пада у очи јесте невероватна брзина којом је снимљено 12 епизода, за мање од три месеца, што је за наше услове права реткост, у ери пандемије Цовида 19, када се реализације ТВ пројеката обустављају.

Ипак, Ристовски и цела екипа су почели снимање после укидања ванредног стања, крајем маја, и завршили до краја августа све планиране дане.

“Тако је, серија је снимљена веома брзо, то говори само о томе да смо били добро организовани”, потврђује Ристовски, продуцент и глумац на пројекту, додавши да је његова Зиллион продукција још једном доказала да може и у кратком периоду да сними овакво дело, за један буџет сасвим нормалан, а имали су велику подршку главног продуцента - Телеком Србија.

По њему, веома значи када у пројекат уђе овако значајан партнер, јер су на време добијали све рате, уплате, да би редовно исплаћивали екипу, и није било разлога да праве паузе у снимању због тога.

“Имали смо велику срећу и да се нико није разболео од короне, што је веома важно, јер су све продукције прекидале свој посао, а ми смо са одличном енергијом и тим заносом који је владао у екипи, вером у цео пројекат, победили ту корону, заштитили наше људе и ето стигли смо до краја, као победници”, узбуђено прича глумац, насловни јунак и претходне успешне серије и филма “Краљ Петар Први”.

Помало обазриво Ристовски каже да ће видети даље, јер ће суд публике тек бити донет када се крене у емитовање, а он лично сматра да су направили нешто изузетно, гледајући од самог сценарија, преко начина игре и како је редитељ водио причу, искрено се нада да ће публика волети ову серију.

У последњем периоду од две године невероватна је хипер-продукција играних ТВ серија, што се није десило никада у историји наше земље, јер се тренутно снима или припрема скоро 40 наслова, а и Ристовски је ушао у ту причу са споменуте две серије.

Које су мане и предности оволиког налета играног програма на малим екранима, свакако је питање за саговорника, успешног свестраног уметника, продуцента, сценаристе, редитеља, глумца и књижевника.

“Са једне стране је то заиста одлично, и за продуценте и глумце, који често нису имали посла, скоро да нису имали од чега да живе, а сада сви толико раде да трче са једног на друго снимање, сви се разбијају од посла, али је гледалиште већ презасићено тим серијама”, јасан је глумац, који акцентује да онда и сам квалитет серија не може да се оствари, као што би требало.

“Глумци немају времена да се спреме, нити да промене лични опис, да уђу у те неке нове ликове, и ја сам гледам неке глумце па се питам која је серија у питању, у истом костиму играју у три серије паралелно, све то има своје добре и лоше стране”, анализира ситуацију Ристовски, а наглашава да је свакако опет боље да је сада хипер продукција, него да уопште нема продукције.

Протагониста филмова наших највећих редитеља - Емира Кустурице (“Подземље”) и Горана Паскаљевића, са којим је често радио (“Буре барута”, “Сан зимске ноћи”, “Оптимисти”, “Медени месец”), у серији “Дри тим” поново сарађује и са колегом, редитељем Милошем Радовићем, који је овде у улози сценаристе, а претходни пројекат “Дневник машиновође” као филм и мини серију радили су 2016. године.

Осим тога, Ристовски је био главна звезда и Радовићевих остварења “Мали свет” и “Повратак у рај”, тако да су и они на неки начин - “дрим тим”, прави тим снова.

Сценарио прати фудбалског фанатика и бившег фудбалера - Илију Срдића Ику и необичног тима са његових 11 синова, који ће достићи неочекивано велике успехе, да се много не открива радња нове ТВ приче.

Свака епизода прича је за себе, а тежиште је на напредовању Икиног породичног клуба “Булбудерац” на фудбалској мапи Србије и региона.

На прослави последње клапе серије, Ристовски је истакао да је сада публика жељна комедија после толико серија крими жанра где има пуно насиља и дроге.

Искрено се глумац ужелео комедије, али опет, каријеру је градио и управо на филмовима крими тематике “До коске” Бобана Скерлића (1997), али и шпијунског трилера “Балканска правила” Дарка Бајића те исте године.

Недавно је био и део историјског спектакла, сада је у комедији, а да ли би се икада враћао криминалистичком жанру као некада давно, питање је за јунака “Дрим тима”.

“Моја каријера је сигурно разноврснија од тих елемената, али свакако можемо поставити ствари и на тај начин”, искрен је Ристовски, актер и ратне епске драме “Свети Георгије убива аждаху” по тексту Душана Ковачевића, у режији Срђана Драгојевића.

“То су неке ствари које зависе од стицаја околности, деси се сценарио, или режисер који хоће тај жанр, ја изгурам неки пројекат, нису то увек неке свесне намере, једноставно дођем у ту ситуацију да је ова ТВ серија “Дрим тим” била спремна, и онда смо узели да радимо”.

Како напомиње, нема ту дугорочних припрема, данас је све то импровизација, како “падне” пројекат, онда се екипа ухвати за то и снимају.

“Ја бих лично волео све жанрове да глумим, док ме још држи снага, а мој следећи посао, ако га будем радио глумачки, мораће да буде баш неки велики изазов, јер овако, мрзи ме да даље глумим”, открива филмски Краљ Петар Први Карађорђевић.

Снимање нове спортске мелодрамске комичне серије је реализовано у Звездарској шуми, где је смештен читав сет, сценографија ове ТВ авантуре: мали терен, кућица где сви живе заједно, оронула кафана са баштом, а фудбалски клуб се углавном издржава од ове кафане, и ту је лоцирана читава радња серије.

Осим Ристовског, играју многа позната имена: Јелисавета Орашанин, Радован Вујовић, Воја Брајовић, Даница Ристовски, Милутин Мима Караџић, Марко Гверо, Светозар Цветковић, Вања Ејдус и многи други.

Ипак, Ристовски није актуелан једино са овом серијом, већ је ту и филмски пројекат “Име народа” Дарка Бајића, по сценарију Милована Витезовића и групе сарадника, где је он само иза камере, као продуцент.

Свечана премијера ове историјско-биографске драме биће на Фестивалу Европског филма на Палићу 12. септембра, а филм прати судбину некада градоначелника Новог Сада - Светозара Милетића, којег тумачи Љубомир Бандовић.

У глумачкој екипи су још и Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ана Франић, Андрија Кузмановић.

Како је дошло до овог пројекта и да ли је било улога за њега, али није имао времена да одигра, питамо продуцента чија кућа “Зиллион” стоји иза 20 пројеката, филмова и серија.

“Филм је био инициран од Покрајинске владе Војводине, ради се о Светозару Милетићу, великом политичару, мислиоцу, борцу за српска права у тадашњој Аустро-Угарској”, објашњава Ристовски портрет значајне личности као теме овог филма.

“Ту јесам само продуцент, јер није било улоге за мене, самим тим није било потребе да играм онако на силу, ја се не гурам баш по сваку цену”, јасан је глумац, иначе и редитељ два филма по свом сценарију - “Бело одело” и “Бели лавови”.

У последњем периоду глумац је заиста пуно снимао, готово паралелно (2018/2019) су изашли филмови “Пијавице” Драгана Маринковића (сарађивали су давно и у наслову “Бумеранг”), италијанска мелодрама “Човек који је купио Месец”, драма “Између дана и ноћи”, као и хрватска комедија “Која је ово држава” Винка Брешана.

На све то стигао је да сними и веома комплексан историјски филм и серију од 11 епизода “Краљ Петар Први” у режији свог сина Петра Ристовског.

Тада је и најавио дефинитивно повлачење из глуме, а онда је наишла и улога у серији о фудбалском тиму, која га је чекала још пре 10, 15 година када се пројекат најављивао и припремао.

Онда, шта даље, после “Дрим тима”?

“Тачно, после “Краља Петра” сам стварно мислио да нећу више глумити, јер ме је тај пројекат стварно изморио, огроман подухват, био сам и продуцент и главни глумац, али Милош Радовић је ово писао за мене, још толико давно, и то никако није могло да се одбије”, искрен је Ристовски, да би додао оно што му је на души: “Тешко да ћу нешто од улога ново прихватити у блиској будућности, за сада је тако”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана