Репрезентативан наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига

Александра Глишић
Репрезентативан наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига

БЕОГРАД -  Репрезентативни наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига протиче у знаку 500 година Горажданске штампарије.

Наступ је званично бесједом отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је рекла да ће бити представљено књижевно издаваштво и култура Српске као важан дио српског корпуса и стваралаштва.

Тривићева је посебно истакла да географске границе не постоје у културном и националном идентитету српског народа.

Она је рекла да је књижевно, образовно и штампано богатство српског народа, као и свако ново издање одштампано између два београдска празника књиге, посебно било оживотворено под кровом Београдског сајма књиге.

- Са сваким новим издањем правимо важан корак напријед у промоцији и представљању сопствених стваралачких и издавачких достигнућа, како на домаћем терену, тако и у међународним оквирима -  рекла је Тривићева.

Тривићева је подсјетила да је београдски Међународни сајам књига највећа регионална манифестација тог типа.

Митрополит дабробосански Хризостом истакао је значај промоције Горажданске штампарије у времену када се на Сајму књига у Београду представљају многа савремена издања.

- Промовишемо дјела која су настала прије 500 година, и то у времену када је цијели Балкан био дубоко у мраку отоманског ропства -  навео је митрополит Хризостом.

Према његовим ријечима, и у таквим условима српски народ се почео борити и уздизати из тог ропства, а нема бољег начина борбе до књигом.

- Књига је велика сила и велика снага и моћ - рекао је митрополит Хризостом.

Он је захвалио свима који су допринијели да се на достојан начин обиљежи велики јубилеј - 500 година Горажданске штампарије, укључујући Представништво Републике Српске у Србији.

Отварању наступа је присуствовао директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и представници општине Ново Горажде, академици и остали угледни гости.

Послије отварања наступа Српске, промовисана су дјела Староставне горажданске књиге /Ортографија и језик књига Горажданске штампарије/, аутора Биљане Самарџић, а потом и фототипских издања Служабника /1519/, Псалтира /15217 и Молитвеника горажданског /1523/, о којима су говорили професори Милош Ковачевић, Михаило Шћепановић и Биљана Самарџић.

Горажданска штампарија је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српске.

Учествују 43 издавача из Републике Српске

У организацији Представништва Републике Српске у Србији ове године ће на Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача из свих дијелова

Републике Српске. На штанду Републике Српске и у салама за промоције биће укупно 54 промоције, 42 на штанду и 12 у салама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана