Регионални фестивал “Императив” од 27. до 31. маја у Бањалуци: Сусрет музике и књижевности

Илијана Божић
Регионални фестивал “Императив” од 27. до 31. маја у Бањалуци: Сусрет музике и књижевности

БАЊАЛУКА - Регионални фестивал књижевности “Императив”, пети по реду, на којем ће се представити умјетници из цијелог региона, биће одржан од 27. до 31. маја у Банском двору у Бањалуци.

Током пет дана Бањалука ће бити књижевни центар у којем ће се окупити више од 30 значајних домаћих и регионалних писаца. Њихов рад биће представљен кроз пет програмских садржаја.

Манифестација ће почети програмом “Ноте и слова” 27. маја у 20 часова у концертној дворани Банског двора, када ће се публици представити музичар, пјесник и сликар Ненад Марић, познатији као Краљ Чачка. Он је 2017. године добио награду “Струне од светла” која се додјељује за посебан допринос афирмацији пјесничке ријечи у рок и блуз музици, а истог дана када је Нобелов комитет објавио да је Боб Дилан добитник Нобелове награде за књижевност, “Лом” је објавио збирку пјесама и цртеже Краља Чачка у збирци “На маргини”.

Из Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” су истакли да је основна тема овогодишњег фестивала утицај поп/рок културе на савремену књижевност.

- Боб Дилан, добитник Нобелове награде за књижевност у 2016. години, подијелио је књижевну јавност. Опречни ставови о томе да ли је Диланова поезија књижевност или није и данас су тема свјетске књижевне критике - објаснили су организатори.

Додали су да ће упоредо са почетком фестивала у концертној дворани бити отворен и сајам књига. Сајамски дио биће отворен сваког фестивалског дана у периоду од 10 до 20 часова, а посјетиоци ће бити у прилици да погледају штандове издавача “Боока”, “Лом”, “Контраст”, “Енклава”, “Штрик”, “Арете”, антикваријат “Рамајана”, “9. димензија”, “Арт сцена”, Удружење књижевника РС, те “Имприматур” и “Пчелица” који су припремили повољне сајамске цијене.

- Трудили смо се да кроз неколико програмских садржаја представимо ауторе који су у претходној години својим књижевним радом привукли пажњу читалачке публике, али и књижевне критике на регионалној сцени. Фокус “Императива” је представљање квалитетне домаће књижевности - истакли су организатори и нагласили да је мисија фестивала стварање платформе која окупља и ставља у дијалог значајне писце регионалне и домаће књижевне сцене, публику, књижевне критичаре и издаваче.

У програму “Разговор са писцем” учествоваће Милена Марковић, Магдалена Блажевић, Зоран Ферић и Милица Вучковић. Са овим писцима ће разговарати Звонко Карановић, Драго Гламузина и Марија Пејић.

Оно што публика жељно ишчекује је програм “Поезију ће сви читати” у којем ће наступити бањалучки пјесници Тања Ступар Трифуновић, Стефан Вишекруна, Маја Михајловић и Стево Грабовац који ће бити домаћини пјесницима Катји Горечан, Ђорђу Крајишнику, Вањи Шуњић, Арману Фатићу, Николи Лери и Марији Драгнић.

- У програму “Ноте и слова” уз Краља Чачка разговараћемо са писцима Зораном Жмирићем, Селведином Авдићем и Срђаном Тешином, који ће читати одломке из својих романа, али и пуштати музику коју слушају, која се спомиње у њиховим романима и која их инспирише. О Дилану ће говорити Владимир Скочајић Скоча и Небојша Ристић, а публика ће у “Арт биоскопу” моћи да погледа филм о Дилану “Но дирецтион хоме” - поручили су организатори.

Ове године биће одржан и панел са писцима на тему “Утицај поп/рок културе на савремену књижевност - Боб Дилан”. Такође, у сарадњи са “Имприматуром” биће представљени аутори ове издавачке куће, и то Василије Гломазић, Феђа Гудић, Горан Дакић и Берислав Благојевић.

И ове године у кафићу “Јоко” биће организован програм “Кафа са писцем”, гдје ће посјетиоци у опуштеној атмосфери разговарати са Марком Томашем и Звонком Карановићем.

Манифестација ће бити одржана у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, а у сарадњи са Банским двором Културним центром.

Бесплатне позивнице за све догађаје могу се преузети на билетарници Банског двора сваким радним даном од 12 до 17 часова.

Програм за дјецу и младе

Посебна пажња на “Императиву” посвећена је организацији програма за дјецу и младе “Бајковница” и “Лектира у подне”.

- Тајну писања бајки са полазницима ће подијелити књижевница Александра Чворовић. Дјеца уз помоћ ментора пишу бајке, развијају таленат, а кроз креативно изражавање исказују свој однос према добру и злу, правди, љубави и другим животним и моралним начелима, учећи при томе од ментора о структури, редослиједу низања функција у бајци, грађењу и особинама ликова - истакли су организатори.

О значају лектире и читања са малишанима ће разговарати књижевник Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана