Редитељ Здравко Шотра, уочи почетка снимања филма и серије “Краљ”, за “Глас Српске”: Време је да се Срби суоче са историјом

Александра Глишић
Редитељ Здравко Шотра, уочи почетка снимања филма и серије “Краљ”, за “Глас Српске”: Време је да се Срби суоче са историјом

БАЊАЛУКА - Срби врло мало знају о себи. Опште знање из историје нам је слабо. Сви имају неке своје представе на основу површних информација И то што знају, често је погрешно и није на научној основи, него је посљедица оног што су негдје читали или им је неко причао. Време је да се Срби суоче са историјом.

Рекао је за “Глас Српске” редитељ Здравко Шотра који неуморно снима у деветој деценији, а сутра би требало да падне прва клапа филма и серије “Краљ”.

Бројна глумачка екипа окупиће се сутра у двору на Дедињу, а Шотра каже да би на снимању требао да се појави и Вук Драшковић чији је роман “Александар од Југославије” био полазиште за филм и серију.

- О краљу Александру Првом Карађорђевићу, нажалост, не знамо много, а имамо већ готово мишљење о њему. Радећи на овом пројекту сазнао сам многе ствари. Њему је судбина наменила врло тешке задатке. Прво је као 22-годишњи младић преузео врховну команду српске војске у Првом балканском рату. Па је 1914. године његов отац краљ Петар Први на њега пренео краљевску власт. А прича из филма почиње када се Александар као победник вратио у Београд  и нашао се пред веома тешким задатком, стварањем државе трију народа. Тада се сматрало да су Срби, Хрвати и Словенци, детелина са три листа - прича Шотра.

Редитељ који је режирао филмове као што су “Бој на Косову”, “Браћа по матери”, “Лајање на звезде”, “Зона Замфирова” подсјећа да су прве године владавине Александра Карађорђевића биле пуне драматичних догађаја.

- Краљ Александар се замерио многима, па и српским националистима који су сматрали да је требало направити велику Србију. По њиховој замисли, изван Србије би остало око милион Срба, а у самој новој Србији било би скоро исто толико Хрвата. А тадашњи Хрвати који су се ослободили аустријског ропства мислили су да су остварили свој циљ и да треба да изађу и из нове државе. Против њега је и био и бугарски ВМРО, као и све поражене снаге у Првом свјетском рату. Сви који му радили о глави, на крају су га убили, био је прва жртва фашизма - подсјећа Шотра.

Снимајући овај филм и серију трудим се да будем објективан и непристрастан у целој причи.

У насловној улози појавиће се млади глумац Љубомир Булајић који је већ играо у неколико Шотриних остварења.

- Љуби Булајићу је време да заигра нешто озбиљније јер се врло лепо развија као глумац не само у мојим филмовима и серијама него у свим пројектима где игра. Он је по годинама близак краљу Александру из времена које прати радња филма - каже Шотра.

Улогу његове супруге, краљице Марије редитељ је повјерио Тамари Алексић. У глумачкој екипи су и Петар Стругар, Бранислав Лечић, Сергеј Трифуновић, Никола Којо, Нада Мацанковић, Наташа Нинковић, Нела Михајловић, Слобода Мићаловић, Даница Максимовић.

- Снимање филма и серије “Краљ” требало би да буде завршено на јесен, а премијера је планирана за крај године - најавио је Шотра.

Промјена улоге за Лаушевића

- У филму и серији “Краљ” појавиће се око 150 глумаца. Највише пажње изазвало је помињање имена Жарка Лаушевића који се наиграо у мојим филмовима. А пошто нисмо сигурни када ће Лаушевић доћи из Америке, одлучили смо да му дамо улогу краља Николе Петровића умјесто улоге војводе Живојина Мишића. А војводу Мишића играће Танасије Узуновић - најавио је Здравко Шотра.

Потомак двије  славне породице

Александар Први Карађорђевић је рођен на Цетињу 16. децембра 1888. године као четврто дијете (други син) Петра I Карађорђевића и принцезе Црне Горе Љубице Петровић, најстарије кћерке црногорског краља Николе I Петровића. Кум на крштењу му је био, преко изасланика, руски цар Николај II Романов.

Дјетињство је провео у Црној Гори, а основну школу завршио у Женеви. Даље школовање је наставио на војној академији у Санкт Петербургу. Судбински преокрет у животу принца Александра наступио је 27. марта 1909, године када се његов старији брат, принц Ђорђе одрекао права на престо након снажног притиска политичких кругова у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана