Редитељ Пјер Жалица: Треба погледати истини у очи

Танјуг
Редитељ Пјер Жалица: Треба погледати истини у очи

САРАЈЕВО - Редитељ Пјер Жалица истиче да му је огромно задовољство што ће његов филм “Празник рада” бити премијерно приказан 19. августа на затварању Сарајево филм фестивала (СФФ), јер је то логичан и идеалан оквир да буде представљен региону.

“Прошле године је филм ''Тома'' затворио СФФ и имао је страшан успјех. На том таласу је била идеја да отварање фестивала буде интернационално, а затварање регионална прича”, рекао је Жалица Танјугу.

Босанскохерцеговачки редитељ је рекао да његов “Празник рада” “прича аутентичну причу из једне средине”, која може да комуницира у региону или у иностранству.

“Празник рада” биће приказан ван такмичарске конкуренције, а Жалица је подсјетио да је до сада имао част да са својим филмовима три пута отвара СФФ, а сада и да га затвори.

На оцијену да се “Празник рада” чини као трагедија са елементима комедије, Жалица је одговорио да његов филм “није комедија уопште или је врло атипична комедија у неком чеховљевском смислу коју више не разумијемо уопште”.

Према његовим ријечима, у дјелима руског писца Антона Павловича Чехова је било духовито “колико људски карактер не може да препозна очите ствари колико комично пропада на сопствене очи, а не ради ништа”, што је “нека врста циничног хумора”.

Жалици је идеја била да филм почне са осјећањем весеља, током припрема за прославу 1. маја међу неколико житеља једне сарајевске махале, “која се стропошта у нешто супротно” и “на крају надвлада горчина живота”.

Након 10 година у Њемачкој, Армин се враћа ненајављен у Сарајево за првомајске празнике да изненади оца Фуду, ког у међувремену приводе због сумње да је извршио ратни злочин, што у махали изазива немир.

Упитан да ли је неки стваран догађај утицао да сценаристички постави причу “Празника рада”, Жалица је рекао да су то били “рат, опсада града, ствари које је тешко замислити”.

“Не мислим ни на један догађај, страну у сукобу појединачно, него на ужасе који се у рату догађају и неодоумице које иза рата остају”, додао је редитељ.

Жалица је упозорио да се тих недоумица у Босни и Херцеговини и бившој Југославији “нисмо рјешили, него се нисмо почели се њима озбиљно ни бавити”.

“Ако се бавимо, бавимо се у сврху неке нове пропаганде која ствара нове сукобе, генерише нова непријатељства умјесто да се суочавамо са ужасом кроз који смо прошли”, истакао је Жалица.

У “Празнику рада” играју Мухамед Хаџовић, Емир Хаџихафизбеговић, Адмир Гламочак, Борис Исаковић, Александар Сексан, Мирвад Курић, Јасна Жалица, Бранка Катић и други.

Филм је регионална копродукција, у коју су између осталих укључена српске куће Баш Челик и Бекрум продакшн, а подршку је дао Филмски центар Србије.

Жалица истиче да је таква сарадња врло битна, јер у БиХ сами још не могу радити филмове таквог волумена какав је “Празник рада” и наводи да је “лакше сарађивати са пријатељима и комшијама, него људима који говоре друге језике”.

“Говорим у имије пуно филмаџија - ми ове границе не осјећамо тако снажно како их политичари покушавају нацртати”, истакао је синеаста.

Према његовим рјечима, важно да филмски пројекти имају регионалну подршку јер “то доприноси да ствари иду напред, а не назад”.

Жалица је открио да крај филма доноси “доста метафизичко разријешење”, које је “врло једноставно - треба се само опрати, отворити, погледати истину уочи и све ће бити у реду”.

“Живимо на дивним просторима, дивни смо људи и да би живјели добро треба само да се очистимо од корупције, превара, предрасуда”, нагласио је Жалица.

Према његовом мишљењу, то би вјероватно произвело генерацију нових лидера, умјетника и научника који би довели до препорода.

“Ту видим неки оптимизам. Дајте људи, само да одлучимо да нам буде боље, јер имамо све предуслове! Не знам шта нам још треба? Добијали смо и новац, али смо толико пуно крали да нам више не дају”, упозорио је редитељ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана