Рај за љубитеље стрипа на тврђави Кастел

Миланка Митрић
Рај за љубитеље стрипа на тврђави Кастел

Бaњалука – Други по реду Међународни салон стрипа "Девета димензија" биће одржан ове седмице у Каменој кући на тврђави Кастел, а организатори су и за ову годину најавили богат програм и садржаје за све љубитеље стрипа.

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" је организатор салона, који ће своја врата посјетиоцима отворити у петак.

Специјални гости овогодишње манифестације биће свјетски познати и признати аутори: Фабио Ћелони, Марика Далоко, Алекса Гајић, Ненад Цвитичанин, Игор Марковић, Зоран Стефановић, Дарко Креч,  Лазо Средановић, Сенад Маврић, Милан Младић, Здравко Кнежевић, Срђан Салат, Предраг Иконић, Срђан Врањеш, Борислав Маљновић, Јован Братић, Горан Лојпур и Александар Петрић.

Свакако један од интересантнијих гостију салона је Фабио Ћелони, аутор који је 1990. године остварио први контакт са "Дизнијем" и радио на причама о Микију Маусу, а 2000. године започео сарадњу са издавачком кућом "Бонели", као цртач популарног серијала "Дилан Дог". 

Међу садржајима које ће посјетиоци имати прилику да искусе су поставка 14 ретроспективних изложби, са скоро 1000 страница стрипа те промоције неколико стрип издања.

- Оно што посебно издвајамо су стрип радионице и стрип школа које ће трајати током цијелог трајања салона. Намјера је да окупимо све више полазника, од 7 до 77 година. Радионице и материјал су бесплатни. Значај једне овакве манифестације за Бањалуку, али и РС, огледа се и у врхунским ауторима који ће бити гости Салона. Захваљујући помоћи италијанске амбасаде у БиХ и амбасадору Николи Минасију на салону ћемо угостити два италијанска аутора.  Ту су наравно и гости из нашег окружења из Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине уз десетак имена нас домаћина из РС - рекао је за "Глас Српске" предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" Зоран Пејић.

Једна од изложби ове године је и изложба каишева стрипа "Давид Штрбац" покојног Мире Млађеновића, доајена стрипа у Српској.

- Стрип јунак Дикан аутора Лазе Средановића прославља 50 година постојања, Алекса Гајић има двије изложбе од којих ће "Чудновати стрипови Алексе Гајића" вјероватно изазвати највеће интересовање, Ненад Цвитичанин има своју прву изложбену поставку, стрип издавач "Сyстем цомицс" представљен је са двије изложбе "Торпедо 1936: Рођаци" и "Линије фронта" (стрипови на тему 1. свјетског рата). Како изгледају табле Дилан Дога или Бред Барона моћи ћете видјети на изложби Фабија Ћелонија, професионалца од главе до пете.  Ту су још изложбе Дарка Креча, Сенада Маврића, стрип школе Кунова и стрипа "Трећи аргумент". На крају бих скренуо пажњу на јако занимљиву изложбу "Лифе ин скетцх" италијанске умјетнице Марике Далоко  - додао је Пејић.

Како је објаснио Пејић, организација једног оваквог догађаја је подухват, јер је важно надмашити претходну смотру.

- Трудили смо се да овај пут понудимо више садржаја и гостију, а самим тим смо појачали и квалитет изложбених поставки. Рад на организацији новог салона почиње одмах када се претходни заврши. То у почетку буде идејно, па онда током године организујемо изложбе, промоције и стрип радионице на којима стичемо потребно искуство. Имамо уиграну екипу гдје свако зна шта треба да ради  - рекао је Пејић те додао да ће сви посјетиоци моћи да виде нова издања "Девете димензије" те да присуствују представљању новог броја стрип магазина "Парабеллум" те другог дијела манга стрипа Срђана Врањеша.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана