Радови Зорана Црнчевића изложени у Бањалуци: "Између редова" на Кастелу

ГС
Foto: Б. БРЕЗО

БАЊАЛУКА - Изложба "Између редова" умјетника Зорана Црнчевића, у оквиру које је представљено педесетак радова, отворена је у каменој кући на тврђави Кастел.

Ово је прва Црнчевићева самостална изложба у Бањалуци, а радови које посјетиоци у наредном периоду могу да погледају у овом изложбеном простору, настајали су у претходних шест година. 

Дјела су рађена техникама уље на платну, акрилик на платну и комбинацијом акварела, туша и оловке на папиру. Радови су увезани идејом стварања комуникације између посматрача као активног учесника и умјетника који ствара.

- Ради се о апстрактном ликовном изражају, а на посматрачу је да одлучи шта за њега представља објекат који гледа, да му додијели значење или да одустане од тога да га посматра као умјетничко дјело - навео је раније за "Глас" умјетник о овој изложби.

Како је наведено о овој изложби Црнчевић се бави стварањем као средством споразумијевања, трудећи се да превазиђе дистанцу која отежава комуникацију између посматрача и умјетника. 

- Црнчевић слика НИШТА, јер му само НИШТА пружа довољно простора да пажњу усмјери на оно што жели да каже између редова. Не постоји очигледан кључ за читање његовог рада. Његово дјело настаје као естетско искуство, створено у стању духа у коме су појмови простора и времена суспендовани - назначено је из Банског двора о изложби "Између редова".

Изложба ће бити отворена до 6. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана