Радовановић:Свјетска премијера филма “Чекајући Хандкеа” 1. новембра у Санкт Петербургу

Танјуг
Радовановић:Свјетска премијера филма “Чекајући Хандкеа” 1. новембра у Санкт Петербургу

БЕОГРАД - Свјетска премијера дугометражног документарног филма “Чекајући Хандкеа” биће одржана 1. новембра у Санкт Петербургу, потврдио је Танјугу редитељ Горан Радовановић.

Радовановић каже да је Санкт Петербург право мјесто за премијеру његовог филма, који говори о тешком животу српског народа јужно од Ибра, на простору Косова и Метохије.

-Мој филм поручује да је јако важно да се одржи идентитески континуитет српског народа на простору Косова и Метохије. Срећан сам што ће публика у Русији имати прилике да прва види тај филм и верујем да ће у будућности он бити приказан на многим фестивалима - рекао је Радовановић.

Поред тога, Радовановић је најавио српску премијеру свог остварења на јубиларном 50. издању Феста, које ће бити одржано 2022. године.

Радња филма “Чекајући Хандкеа” прати настојање винара из Велике Хоче да, након сазнања да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност, постави плочу са рељефним ликом овог писца на својој винарији, у којој је Хандке више пута боравио.

Постављање плоче захвалности притом постаје “својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.”

Филм “Чекајући Хандкеа” подржао је Филмски центар Србије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана