Радоњић: Оснивање позоришта у Бијељини  херојски подвиг

Срна
Foto: Image by Andreas Glöckner from Pixabay

БИЈЕЉИНА - Директор позоришног фестивала "Стеријино позорје" у Новом Саду Мирослав Мики Радоњић сматра да је оснивање Градског позоришта "Семберија" - херојски подвиг.

"Стеријино позорје" недавно је обиљежило 65 година постојања, а у међувремену је израсло у једну од најзначајнијих театарских институција у некадашњој Југославији и Србији.

Радоњић подсјећа за Срну да је "Стеријино позорје" основано 1956. године поводом два јубилеја - 150 година од рођења и вијека од смрти родоначелника српске комедиографије Јована Стерије Поповића.

"Распадом СФРЈ 1992. године био је доведен у питање опстанак Позорја, али је, захваљујући мудрости и визионарству тадашњих драмских и позоришних уметника, ипак сачувано", истиче он. Радоњић напомиње да је "Стеријино позорје" и даље најцјењенији фестивал у региону, а са својим бројним другим активностима остало је једна од важних институција културе на овим просторима.

"Богата међународна сарадња и интернационални програми позиционирали су нашу кућу и у ширим европским оквирима. Када је ријеч о српском позоришту у целини и домаћој драмској књижевности, посматрано у европском контексту, може се без икакве сумње закључити да су релевантни и запажени, а да је битну улогу у томе имало и Позорје", истиче директор "Стеријиног позорја".

Он оцјењује да је позоришна умјетност једна од есенцијалних тековина људске цивилизације.

"За позориште се често каже да је најкомплекснија творевина јер у себи спаја најразличитије форме и облике уметничког изражавања. Често је оно бивало својеврсна савест друштва, критикујући патолошке појаве времена и простора у којем егзистира. Стога је његова друштвена улога неупитна", напомиње Радоњић.

Пандемија вируса корона пореметила је савремено друштво до те мјере да су сви постали свјесни колико је свијет крхка творевина, наводи Радоњић и указује на чињеницу да то није заобишло ни позоришну умјетност, која не постоји без непосредне интеракције између глумца на сцени и гледаоца у публици.

"Онлајн формат само је сведочанство о томе да неке представе постоје и чекају тренутак поновног сусрета са гледаоцима. Али, то више није позориште и никада неће ни бити. Зато је важно да, упркос свему, театар живи у свом изворном облику", истиче Радоњић за Срну.

Директор "Стеријиног позорја" сматра да је оснивање позоришта у Бијељини - Градског позоришта "Семберија" - херојски подвиг, поготово јер је ријеч о релативно малој средини.

"Култура и уметност су темељи на којима почивају друштва и људске заједнице и без њих човек није истинско људско биће нити је живот потпун", сматра он.

Мирослав Мики Радоњић вјерује да ће Градско позориште "Семберија" ускоро израсти у важну институцију културе у цијелој регији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана