Путовање у срце и душу Италије уз изложбу “(Не)видљиве приче”

Миланка Митрић
Путовање у срце и душу Италије уз изложбу “(Не)видљиве приче”

Бањалука - Изложба “Италија. (Не)видљиве приче” приповиједа о скривеним причама и биљешкама и представља незаписана сјећања која нематеријалну баштину тумаче као пут до културе, корпус знања и вјештина.

Тумаче је и као изражајну разноликост која на појединачном, регионалном, али и националном нивоу сачињава својеврстан мозаик онога што ми доживљавамо италијанским.

Назначено је ово о изложби “Италија. (Не)видљиве приче”, која ће бити отворена вечерас у 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Кустоси поставке су Микол ди Веролија и Доминик Лоре, а у оквиру изложбе биће представљени радови 15 савремених италијанских умјетника, који ће у четири цјелине, свако на свој начин, приказати дио нематеријалне културне баштине Италије.

- Изложба је замишљена као мултисензорно путовање у срце и душу Италије и богатство нематеријалног културног насљеђа ове земље и срж онога што називамо италијанство - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

Овај изложбени пројекат, којим ће бити приказан дио духа Италије, настао је у сарадњи са италијанском амбасадом у БиХ, те у организацији Глокал пројекта, Централног института за демоетноантропологију и Музеја цивилизације у Риму. Представљање изложбе у вези је са Даном европског културног насљеђа, којим се промовишу институције културе широм Европе, а у оквиру којег Република Српска учествује једанаести пут.

Пројекат се развија кроз вишезвучне визуелне и аудио-ефекте с циљем навођења посматрача да се у потпуности преда посматрању изложбе. Учесници пројекта су: Томмасо Цасцелла, Гаиа Сцарамелла, Флавио Фавелли, Дарио Гхибаудо, Силвиа Гиамброне, Мариа Лаи, Францесцо Лауретта, Давиде Моналди, Луана Перилли, Роџџ ин тхе боџ, Маринелла Сенаторе, Ангело Маринелли, Гиусеппе Стампоне, Сергио Тумминелло, Заелиа и Бисхоп.

Сви наведени умјетници, како су из Музеја савремене умјетности РС додали, пратили су “Конвенцију о заштити нематеријалне културне баштине”, којом се предвиђају и приказују поступци заштите и промоције нематеријалног културног насљеђа.

Наведено није ограничено само на споменике, него и на традицију и изразе наслијеђене од предака. То укључује занате, ритуале, праксе и свечане догађаје.

- Њима је у таквом контексту природе и разноликости нематеријалне баштине Италије она послужила као извор креативног истраживања и као основ ове изложбе - додали су из Музеја савремене умјетности РС.

Изложба ће за све посјетиоце бити доступна до 18. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана