Први свјетски музеј среће отворен у Копенхагену

Г.С.
Први свјетски музеј среће отворен у Копенхагену

Данци су у разним анкетама најчешће на врху листе као најсрећнији народ на свијету, па зато и не чуди што је овог љета, баш у данској пријестоници, Копенхагену, отворен Музеј среће.

 

 

Срећу свако доживљава на другачији начин, а има и оних који сматрају да праву срећу није могуће достићи. Управо се темом среће, правих и лажних осмијеха као и другим филозофским питањима бави Музеј среће у Копенхагену.

Музеј среће је отворен у подруму једне зграде из 18. вијека у старом дијелу града, а иза овог пројекта стоји Институт за истраживање среће и Меик Викинг, аутор неколико међународних бестселера који се баве темом среће.

Циљ овог музеја је да прикаже како се срећа појављује и приказује у разним аспектима наших живота и све то кроз осам просторија које срећу посматрају из различитих углова.

Идеја је да се срећа отјелотвори и посјетиоци подсјете на важност ствари и догађаја који их усрећују и уносе радост у њихов свијет. С обзиром на то да је музеј интерактиван, посјетиоци могу да учествују у експерименталној свјетлосној терапији и разним огледима.

Зашто Музеј среће

Изгледа да сви тражимо срећу - али можда тражимо на погрешним мјестима. Обогатили смо се као друштво, али често нисмо успијевали да постанемо срећнији. Стога је Институт за истраживање среће одлучио да створи музеј у којем можемо оживјети срећу.

"Надамо се да ће гости отићи мало мудрији, мало срећнији и мало мотивисанији да свијет учине бољим", каже покретач ове идеје, Меик Викинг.

У једној од просторија, насред пода се налази новчаник пун новца који симболизује све оне ситуације које су се многима догодиле да изгубе новчаник, али га је онда неко пронашао и вратио га.

Наравно, ту је и карта среће на којој се види ниво среће у 153 земље света, на којој се Данска налази на другом мјесту.

Музеј има и дио посвећен науци о срећи, њеној историји, као и дио о анализи и предвиђањима за будућност.

Једна од тематских соба се бави осмјесима и у њој посјетиоци могу да изучавају која се у ствари страна лица чувене Мона Лизе осмјехује.

Музеј осим интерактивности краси још један занимљив, лични детаљ, јер су у њега смјештени и многи предмети које су посјетиоци поклонили јер их подсјећају на срећне тренутке у њиховим животима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана