Прва клапа за филм "Хаџијино звоно" и серију „Нечиста крв"

Tanjug
Прва клапа за филм "Хаџијино звоно" и серију „Нечиста крв"

БЕОГРАД - Након вишемесечних припрема, у Рипњу подно Авале је почело снимање амбициозног филмског пројекта заснованог на књижевном опусу Борисава Боре Станковића - радног назива "Хаџијино звоно" у режији Милутина Петровића, а по сценарију Војислава Нановића и Милене Марковић.

Прва клапа за филм пала је јуче.

Како преноси Филмски центар Србије, који је подржао развој и продукцију филма, "Хаџијино звоно" говори о пропасти старе српске газдинске породице кроз коју паралелно пратимо слабљење Османске империје и стварање младе српске кнежевине.

Лик Хаџи Трифуна тумачи Драган Бјелогрлић, док су улоге његових синова Мите и Јовче припале младим глумцима у успону Марку Грабежу и Недиму Незировићу.

Нела Михајловиц глуми Кату, а Теодора Драгићевић је Стојна.

Истовремено кад и филм, биће снимљена и серија „Нечиста крв", а прву верзију сценарија за серију је пре четири деценије написао Војислав Нановић (1922-1983) који је приповетке, драме и романе Боре Станковића повезао у разгранату породичну сагу која обухвата период од 40 година.

Радио-телевизија Србије је најавио да ће нову Софку играти млада македонска глумица Сара Сандева која ради и живи у Прагу, а ово јој је прва улога у Србији одакле вуче корене.

Милена Марковић је адаптирала прве три епизоде у сценарио за филм, док су на преосталим епизодама радили млади сценаристи Дејан Прћић (од 4 до 10 епизоде) и Катарина Митровић (4 и 5 епизода).

Првих пет епизода и филм режира Милутин Петровић, а његови кључни сарадници су директор фотографије Ерол Зубчевић и монтажер Петар Јаконић.

Других пет епизода режира Горан Станковић, а са њим ће сарађивати директор фотографије Александар Караулић и монтажер Урош Максимовић.

Познати сценограф Миленко Миле Јеремић и његов тим су за потребе снимања изградили реплику деветнаестовековног Врања, а у ауторској екипи овог пројекта налазе се костимографкиња Марина Меденица, маскерка Душица Вуксановић, композитор Алекса Ранђеловић…

Директор филма и серије је Иван Крстовић, Саша Радојевић је уредник серије, а пројекат настаје у продукцији продукцијске куће Тхис анд Тхат Продуцтионс и РТС, као и уз подршку ФЦС и МЕДИА програма.

Планирано је да снимање траје 84 дана и очекује се да филм „Хаџијино звоно" пред публику стигне током 2021. године.

Посебна занимљивост је то што је Војислав Нановић рођен 12. августа 1922. године, тако да је његов рођендан обележен овим првим даном снимања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана