Прослава различитости и богатства писама

И. Б.
Прослава различитости и богатства писама

БАЊАЛУКА - Европски дан језика интересантним и едукативним програмом обиљежен је 13. пут у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Библиотекари су се потрудили да посјетиоце најједноставнијим предметима и кроз свакодневне ситуације упознају са различитостима и богатством европских језика.

Библиотекар и стручни сарадник за српски језик и књижевност Александра Стошић истакла је да су поштујући све епидемиолошке мјере организовали литерарни и ликовни конкурс за ученике основних школа, игру меморије за посјетиоце библиотеке, игру “учимо ријечи” на Информативно-позајмном одјељењу, те сајам језика и радионицу за професоре.

- Ове године је први пут радионица за професоре, коју организујемо у сарадњи са школама језика, била виртуелна. Били смо принуђени да одустанемо од радионица за основце и средњошколце, за разлику од прошле године када смо одржали 17 радионица - испричала је Стошићева.

Објаснила је да је радионица за професоре одржана у виртуелној учионици те да је тема била организовање и одржавање наставе на даљину.

- Епидемија вируса корона је приморала наставнике да наставни процес пребаце на даљину па смо им жељели олакшати припрему и реализацију. Предавачи су приказали предности оваквог вида наставе, те упознали професоре језика о могућностима коришћења и других форми рада осим фронталне наставе - навела је Стошићева.

Додала је да је одржан мали сајам језика на којем су свој рад и програм представиле школе језика.

- Ове године смо били ограничени бројем излагача, па мјесто на сајму нисмо могли понудити Савезу националних мањина чији су чланови на сајмовима одржаним до сада кроз обичаје и језик представљали своје матичне земље - рекла је Стошићева.

Истог дана одржана је игра меморије, а широм библиотеке исписане су ријечи на свим европским језицима, те уручене награде за литерарне радове.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана