Промовисани стрип албуми умјетника Јована Братића

Срна
Промовисани стрип албуми умјетника Јована Братића

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источном Новом Сарајеву вечерас су промовисана три стрип албума умјетника Јована Братића из Невесиња, међу којима је “Барут и сабља” који говори о српској националној историји.

Братић је рекао новинарима да су стрип епизоде у оквиру овог интеграла “Барут и сабља” одиграле пресудну улогу и значајно утицале да остане вјеран стрипу и деветој умјетности.

Он је истакао да су стрипови некад представљали дио једног времена у којем су одрастале генерације читајући их и жали што није живио у времену када је стрип био популарнији.

“Сада имамо много издавачких кућа, али читалачка публика још није доживјела тај процват који је био некада. Вјерујем да ће стрип да опстане јер је ријеч о популарном медију који заслужује велику пажњу”, истакао је Братић.

Он је додао да је стрипове заволио као дијете и да је почео да их чита у другом разреду основне школе.

“Волио сам да цртам. Из почетка су то били вестерн јунаци, класика, Дивљи запад, каубоји, индијанци, а онда сам почео да се интересујем за неке историјске теме. Покушавао сам да разрадим тему и да је спустим на одговарајући ниво који је прихватљив за стрип читаоце”, појаснио је Братић.

Он је појаснио да су тако настали стрипови са историјским темама - “Невесињска пушка”, “Битка на Вучјем долу” и “Вожд Карађорђе”, што је изазвало велику пажњу и интересовање.

Поред “Барута и сабље”, промовисани су стрип албуми “Глуво доба” и “Тетовирани облаци”.

На промоцији вечерас је говорио и Горан Лојпур, са којим је Братић радио стрип албум “Тетовирани облаци” који представља комбинацију поезије и стрипа.

Јован Братић је Невесињац, рођен 19. јануара 1974. године. Члан је Удружења књижевника Републике Српке и удружења стрип аутора Републике Српске “Девета димензија”.

Вече стрипа уприличено је у кафе-бару “Њу фолдер” у Источном Новом Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана