Промовисана мултимедијална књига "Проговори да видим ко си"

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - У Добоју је промовисана мултимедијална књига “Проговори да видим ко си”, Слободана Роксандића, чије су објављивање подржала министарства просвјете Србије и Републике Српске, а у Србији је акредитована и као додатно наставно средство за предмет Српски језик и књижевност за основне и средње школе.

 Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је новинарима да ће књига бити кориштена као додатно средство у настави српског језика и да је погодна за ученичку доб од трећег разреда основне школе, па закључно са четвртим разредом средње школе.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Дејан Керлета је рекао да је књига премијерно представљена у Добоју и да од данас креће њена дистрибуција у свих 20 књижара Завода широм Републике Српске.

Комуниколог Слободан Роксандић рекао је да се презентовање, јавни наступ и усмени израз културе говора уче у основној школи, те упозорио да млади данас нису свјесни значаја рада на усменом изразу.

Он је указао на потребу да се дефинише ко обликује наше говорне навике и истакао значај који треба да имају родитељи, просвјетни радници и медији.

Роксандић је појаснио да култура говора, између осталог, подразумијева разговјетност, динамику, изражајност, бијег од монотоније, елиминацију поштапалица, туђица и скраћеница, очување и његовање српског језика, али и невербалну комуникацију.

Оснивач Удружења “Изражајност” из Београда глумац Милан Босиљчић изразио је жаљење што се вјештине лијепог говора темељно изучавају само на академијама умјетности, док другдје веома површно.

“Просветни радници спадају у категорију вокалних професионалаца, исто као водитељи и спикери, јер глас и говор се користи као основно средство за рад, а, нажалост, не негују свој глас”, навео је Босиљчић.

Он је рекао да су спровели анкету на узорку од више од 8.500 просвјетних радника из Србије, Републике Српске и Хрватске од којих је 97 одсто истакло да је култура говора важна у образовном систему, али да јој се придаје врло мало пажње.

Књига је представљена у Центру за културу и образовање Добој, у организацији Економске школе Добој и у сарадњи са Градском управом, Удружењем “Изражајност” и Заводом за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Директор Центра за културу и образовање Добој Вукосава Софренић подсјетила је да је ова књига представљена у оквиру Каравана културе говора који је у Добоју одржан крајем септембра прошле године.

Књига “Проговори да видим ко си” садржи више од 20 аудио и видео-лекција, а помоћу кју-ар кодова читаоци покрећу јединствену онлајн платформу на којој се налазе вјежбе и текстови који прате лекције.

Читалац може да тестира усмено изражавање тако што ће снимити своју аудио вјежбу, послати је имејлом и добити од аутора јасне смјернице за даље усавршавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана