Промовисана књига “Тамо гдје је душа” Радоја Тасића

Срна
Промовисана књига “Тамо гдје је душа” Радоја Тасића

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас промовисана књига “Тамо гдје је душа” новинара Радоја Тасића која садржи 50 репортажа о необичним људима, појавама и несвакидашњим догађајима.

Тасић је рекао да ова књига свједочи о непролазности новинарског текста, али и о томе колика је моћ писане ријечи.

Он је прије почетка промоције књиге у Бањалуци навео да је ово његова трећа књига, те да му је највећи изазов био да “у мору” репортажа које је написао изабере само 50 њих.

“Свака репортажа је јединствена и занимљива, али једна од оних који ће оставити посебан печат је прича о хероини из Горажда, мајци која је за један дан изгубила четири сина, а касније су јој убили кћер и још много родбине”, рекао је Тасић Срни.

Он је истакао да су репортаже урађене према агенцијским правилима, односно нема много литерарног, све је фактографски урађено и сви ликови и догађаји су истинити.

“Ту су и приче о легендама из вишеградског краја. Легенде ме посебно занимају, и даље су живе, јер су везане за одређене географске појмове, објекте из ближе и даље прошлост”, рекао је Тасић.

Он је појаснио да је инспирацију за наслов књиге пронашао у томе да је “душа свуда”, у сваком човјеку којег сретнемо, али и да људи на различите начине исказују свој став о животу.

“Младим новинарима бих поручио да, кад год раде причу или прилог, треба да имају на уму да разговарају са човјеком, разумним бићем, које има своје проблеме, мане, врлине и душу и да треба све то да разумију и не смију да осуђују”, рекао је Тасић.

Он је младим новинарима поручио да, ако желе добру и квалитетну причу, не смију да буду само “држачи микрофона”, те да прво треба да почну од писаног новинарства.

“Једино тако се можемо борити против електронског новинарства. Прави новинар може бити само неко ко је прошао све врсте медија, а највише се научи у новинској агенцији, односно ту се савлада техника - као што је Иво Андрић рекао, жписати да ријечима буде тијесно, а мислима широкож”, навео је Тасић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана