Промовисана књига "Тајна историја једне вароши"

Срна

Андрићград - Промоцијом књиге "Тајна историја једне вароши" аутора Јована Савина у Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је почео научни скуп под називом "Сан о граду".

"Покушао сам да као млад и модеран аутор представим град у једној измишљеној митологији, у наративу који је испрекидан временским векторима, где се радња растеже на 20.000 година, ослањајући се на историјске податке о Новом Саду", истакао је Савин.

Он је додао да је говорио и о мистичним моментима које модеран читалац воли да чује, детаље о времену проведеном на тврђави гдје се шетао са другарима и уживао у мистичном времену.

"Прича је слојевита и она прати недаће модерног рада, неуспела урбанистичка решења и оно што покушавам да критикујем у наративу", закључио је Савин.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш рекла је да су се учесници окупили да одрже важан скуп за историју, естетику, књижевна и научна истраживања теме чије је изучавање започето раније.

"Скуп је започет представљањем књиге која обрађује период од 20 хиљада година измишљене историје и митологије града Новог Сада, комбинована са стварним историјским догађајима и познатим фактима", истакла је Вранешева.

Она је навела да је књига наишла на изузетан пријем код читалаца.

Научни скуп "Сан о граду" биће завршен у недјељу, 8. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана