Промовисана књига "(П)огледи" Наташе Глишић

Агенције
Промовисана књига "(П)огледи" Наташе Глишић

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је представљена књига "(П)огледи", аутора Наташе Глишић, коју чини скуп есеја о савременом позоришту.

Професор драматургије на Академији уметности у Новом Саду Иван Правдић на синоћној промоцији у Вијећници Банског двора истакао је да је ријеч о дјелу које прати представе које су обиљежиле период од 2000. године до данас.

"То је и књига која говори како посматрати савремено позориште, које менталне алате треба користити и како уопште треба сагледати тај феномен који је превазишао и сопствену историју позоришта и сада се користи новим медијима, поступцима и формама", рекао је Правдић.

Он је указао да је Глишићева управо о томе писала и сакупила своја знања као професор, истраживач и учесник на бројним скуповима, саопштено је из Банског двора.

"Сабрала је сва знања и понудила их кроз ову књигу која, не само што може бити од користи студентима и људима који се баве позориштем, већ и широј публици која се први пут сусреће са иновативним позоришним поступцима", поручио је Правдић.

Глишићева истакла је да је покушавајући да одговори на све теме почела да се бави савременим драмским текстом и представама које су рађене у Републици Српској или у Србији.

"Скуп тих текстова и неких нових које сам написала резултирао је ж(П)огледимаж. Заправо, то је онај један поглед повлаштеног гледаоца, онога који је позоришни критичар и позоришни историчар, а са друге стране то је књига која говори и о погледју обичног гледаоца", рекла је Глишићева.

О књизи су, осим аутора и Правдића, говорили и Марио Ћулум и Ненад Новаковић.

Наташа Глишић рођена је 19. фебруара 1973. године у Бањалуци, гдје је завршила основну школу и гимназију, а дипломирала је 1998. године на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсјеку за југословенске књижевности и српско-хрватски језик.

На истом је факултету магистрирала 2005. године одбраном тезе "Електра Данила Киша као цитат Еурипидове Електре", а докторску дисертацију "Тема мита о Електри у драмама 20. века" одбранила је три године касније на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду.

Ванредни је професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, шеф Катедре за историју и теорију филма и театра, драматургију и продукцију и члан Међународне федерације театролога (ИФТР/ФИРТ) од 2013. године.

Глишићева је активна у научноистраживачком раду у области студија позоришта и извођачких умјетности, а радове објављује у часописима и тематским зборницима националне и свјетске периодике.

Наташа Глишић је и потпредсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана