Промовисана књига "Из дневника једног професора" Гордане Ђукић

СРНА
Foto: СРНА

Свакодневне топле људске приче које су обиљежиле животни и радни вијек Здравка Ђукића, професора математике у пензији, на лијеп и допадљив начин преточила је у књигу његова супруга Гордана, а овом несвакидашњом збирком успомена уједно је обиљежена њихова 50. годишњица брака.

Књига под називом "Из дневника једног професора" објављена је још прије двије године, али је због епидемиолошке ситуације промовисана данас у сали Скупштине општине Србац.

Тридесет седам прича, подијељених у пет поглавља, говоре о Здравковим догодовштинама од "босоногог дјетињства", уписа на факултет и студентских дана у Београду, па све до повратка у Србац и рада у србачкој гимназији, гдје је са супругом Горданом провео пуних 40 година прије одласка у пензију.

Гордана Ђукић рекла је да је књига настала на самом почетку пандемије вируса корона, када су били затворени у кући готово три мјесеца.

"Слушајући Здравкове приче кроз живот одлучила сам да у вријеме пандемије напишем књигу. Изабрали смо оне које су оптимистичне и довољно кратке да их људи данас могу читати уз кафу, и које ће их развеселити и унијети радост у њихова срца", истакла је Ђукићева.

Она је додала да су јубилеј 50 година брака обиљежили још једном књигом под називом "Ко смо ми", у којој је описано њихово породично стабло, а коју планирају промовисати у јулу.

Здравко Ђукић, који је завршио студије математике на Природно-математичком факултету у Београду, након одласка у пензију награђен је највишим признањем, Повељом општине Србац.

Он је врстан шахиста и мајсторски кандидат, а остаће упамћено да је 10. априла 1969. године, као студент, побиједио у симултанки у Београду славног Виктора Корчноја, тада трећег шахисту свијета.

Уредник и рецензент књиге Жарко Шарић нагласио је да је ова књига најбољи доказ да се инспирација за писање може наћи из обичних ствари из свакодневног живота.

"Ауторка је на пријемчив и топао начин испричала разне догађаје и доживљаје и сачувала од заборава ковчежић успомена који читаоца опомиње да живот није саткан само од проблема и недаћа, којима су оптерећени наше вријеме и простор, већ да не би ништа сметало да се мало више препустимо свакодневним животним радостима", поручио је Шарић и додао да је све илустрације нацртала њихова унука Сара Шутоња.

Организатор данашње промоције било је Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Србац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана