Промовисана књига “Ћирилицом пишем”

Срна
Промовисана књига “Ћирилицом пишем”

БИЈЕЉИН - Књига Жељке Млађеновић “Ћирилицом пишем” представља својеврсни приручник о томе какву бригу треба посветити матерњем језику и писму и требало би да је има сваки ученик основне и средње школе, поручено је са вечерашње промоције овог дјела у бијељинској Народној библиотеци “Филип Вишњић”.

Млађеновићева је истакла да је у оквиру ове књиге жељела да споји традиционално вријеме са модерним, када ћирилица пролази кроз тежак период, и то највише због утицаја друштвених мрежа које примат дају латиници.

“Пишем радове у области књижевности и језика и покушала сам да представим историјски пресјек догађаја везаних за ћирилицу. Показала сам и како ми данас, свјесно и несвјесно, уништавамо ћирилицу јер је запостављамо због утицаја страних језика и друштвених мрежа”, изјавила је Млађеновићева новинарима.

Она је напоменула да је у оквиру књиге и истраживање које је спровела о положају ћирилице у друштву, институцијама, медијима и школству, а које је показало да је ово писмо данас у тешком положају.

“Сви заједно треба да истрајемо у борби за очување нашег језика као неодвојивог дијела националног идентитета”, рекла је Млађеновићева, која је наставник српског језика у Основној школи “Свети Сава” у Бијељини.

Рецензент Јелина Ђурковић истакла је да Млађеновићева припада млађој генерацији која је врло свјесна, савјесна и одговорна у настојањима очувања нити српске културе, на чијем су челу језик и писмо.

“Жељка је направила питак текст, са научном подлогом, који би требао да буде при руци сваком основцу и средњошколцу. Популаризација ћирилице је веома важна и у овој књизи је показано како се то ради”, рекла је Ђурковићева.

Директор Библиотеке Жељана Арсеновић рекла је да је промоција ове књиге организована поводом празника посвећеног Светим Ћирилу и Методију, те напоменула да ова установа чува ћирилицу и културну традицију свог народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана