Промовисана едиција о знаменитим Српкињама

Срна
Промовисана едиција о знаменитим Српкињама

ТРЕБИЊЕ - У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је представљена едиција "Знамените Српкиње из пера књижевница за децу" посвећена умјетницама, научницама, књижевницама и уопште женама које су обиљежиле историју Србије.

Ријеч је о едицији илустрованих биографских књига, коју чини девет књига, а између осталих ту су "Гошћа чаробног краља, Исидора Секулић" ауторке Гордане Малетић и "Месечина у коферу, Милена Павловић Барили" Весне Алексић.

Аутор књиге о чувеној Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Славка Петковић Грујичић изјавила је новинарима да је, осим приче о Милункином животу, покушала и да реконструише историјске догађаје у којима је ова велика жена учествовала.

"У овој едицији представљене су жене које нас подсјећају да их никад не можемо заборавити и мислим да смо то постигли. Едиција се допала дјеци и одраслима. И свако ко зна и не зна много тога - сад је у прилици да сазна све о женама које су обиљежиле историју Србије", навела је Грујичићева.

Гордана Малетић, аутор књиге којом је започета ова едиција - "Гошћа чаробног краља, Исидора Секулић", рекла је да је Секулићева у овој књизи представљена и као највећи интелектуалац међу Српкињама.

Она је истакла да су овакве књиге веома битне, те да је значајно памтити српске великане - мушкарце и жене, уопште људе који су допринијели српској култури науци и умјетности.

"Описали смо девет хероина, о њиховим добрим стварима које су учиниле, али и њиховим неким тајнама. То су имена која су нам позната, али недовољно знамо о њима", истакла је Малетић.

Зорица Кубуровић, аутор књиге "Прича за лава, Милева Марић Ајнштајн", у којој је дата биографија велике научнице, рекла је да је ријеч о жени која је имала живот испуњен годинама радозналости, преданог и систематичног учења, револуционарног научног рада, али и живот испуњен борбом са предрасудама, понижењима и породичним трагедијама.

"Ова едиција је озбиљан напор озбиљних људи да се одржи српски идентитет у најљепшем смислу те ријечи", рекла је Кубуровићева.

Едиција "Знамените Српкиње из пера књижевница за децу" добитник је бројних награда и признања на сајмовима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, а издавач је издавачка кућа "Пчелица" из Чачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана